Opinió

Marea alta

Imprescindible

Els anhels d’independència dels catalans sempre han estat interpretats com una amenaça política i econòmica per a Espanya. Els experts han escrit en més d’una ocasió que la independència de Catalunya comportaria la desaparició automàtica d’Espanya, ja que l’Estat espanyol no és res més que una unió artificial de nacionalitats (Catalunya, País Basc, Galícia, Andalusia...).

La formació de governs del PP amb el suport de la ultradreta al País Valencià, a les Illes Balears i, ara, a Aragó, amb una clara voluntat anticatalanista en tots els casos, no és fruit de la casualitat. És la resposta de la dreta a l’estratègia independentista de Catalunya entre el 2010 i el 2017. Espanya busca sortides a la dependència econòmica per intentar sobreviure en el cas que arribés la independència a Catalunya. I la divisió dels Països Catalans –amb governs de dreta i ultradreta en part del territori català– garanteix un eix econòmicament fort amb sortida cap a Europa a través d’Aragó. L’eix format per les Balears, el País Valencià, Madrid i Aragó podria ser l’alternativa a la dependència de Catalunya.

El cas és, però, que un cop construïda l’alternativa, què passa amb Catalunya, si no és independent? Què passarà quan Catalunya ja no sigui imprescindible?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.