Opinió

Catalunya a Europa

I si se’n van sortir passant de 12 hores a 8, potser també se’n poden sortir amb menys

A la sala d’exposicions de la Casa de Cultura hi ha un muntatge interessant. Li han posat un títol llarg però clar: Contribucions de Catalunya al progrés social i polític d’Europa. Signen la feina Carles Puigdemont i Antoni Comín, que van tenir el suport de la Diputació de Girona per exposar-lo inicialment a la seu del Parlament Europeu. Es va inaugurar el 5 de setembre passat i va durar una setmana.

–Perdoni, tot això està prou bé, però ens hauria de dir quines són les aportacions catalanes que s’hi destaquen.

Té raó. L’exposició té quatre parts: a) el Consolat de Mar, institució pionera en la legislació marítima i mercantil (1279); b) del Sindicat Remença, primer sindicat agrari d’Europa (1448); c) el Tribunal de Contrafaccions, considerat un antecedent dels tribunals constitucionals moderns (1701), i d) la vaga anomenada de La Canadenca, que, entre altres coses, va aconseguir la jornada laboral de 8 hores (1919). Deixo que els historiadors o els entesos expliquin la importància de les tres primeres aportacions. Em quedo en la jornada de 8 hores. Hauríeu de saber que fins al 1919, fa poc més de cent anys, els obrers estaven obligats a treballar les hores que decidia el patró, que solien ser deu o dotze diàries, sis dies a la setmana. El jornal també el fixava l’amo. De fet, la vaga va començar per una baixada unilateral de sous. Els obrers es queixaven, alguns van protestar i foren acomiadats, molts companys es posaren en vaga i també anaren al carrer. El sindicat CNT els va fer costat. L’aturada es va estendre a tota la ciutat i més enllà. Gent a la presó. Més gent en vaga. Al final la patronal i el govern que li feia costat es van rendir. Els presos al carrer, els acomiadats a la feina, els sous un xic amunt i la jornada de vuit hores.

–Sap què? Ahir vaig veure un cartell penjat al costat d’una parada d’autobús que deia: “Volem les 35 hores i 3 dies de teletreball.” La signava la Inter////sindical. Què en pensa?

No sabria què dir-li. Jo estic jubilat. I si se’n van sortir passant de 12 hores a 8, potser també se’n poden sortir amb menys. Ara, ja em dirà com faran teletreball els paletes, els fusters, els torners, els mecànics, els dependents, les minyones, les infermeres...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.