mirades
Jordi Grau
Mala maror a la policia municipal
A Girona fa temps que els agents estan descontents per la qüestió del sou i la plantilla i per això no fan hores extres
La cavalcada de Reis de la ciutat de Girona van veure modificat un tram del seu recorregut a causa de la disponibilitat d’efectius policials. I tot i així l’alcalde Salellas es va veure obligat a signar un decret per garantir durant aquelles hores tant el trànsit com la seguretat i que va fer que disset agents haguessin de treballar. La fórmula del decret també la va haver d’utilitzar l’alcaldessa Madrenas al final del seu mandat. Molts ciutadans es pregunten quin és el motiu pel qual ara cal fer treballar per decret els policies municipals quan, des de sempre, s’havien cobert amb voluntaris els pics de feina que es plantegen durant aquests esdeveniments o les Fires de Sant Narcís. Doncs perquè hi ha mala maror entre els agents de la policia local de Girona. Una mala maror latent, que ve d’antic, de quan encara amb l’alcaldessa Pagans es va fer una valoració dels llocs de treball, una valoració que va ser acceptada pels alcaldes Puigdemont i Madrenas, però que no s’ha concretat pel que fa als treballadors més nombrosos, els dels grup 3, en què, entre d’altres, hi ha els agents i les brigades.
Han calgut els decrets perquè no hi ha voluntaris. I això que les hores extres es paguen bé, entre 47 i 51 euros l’hora. Però no és aquesta la qüestió. La mala maror ve d’anys enrere i els agents prioritzen un calendari de treball estable i un augment de la plantilla. El mal ambient va fer que l’acord que hi havia que cada agent podia ser convocat fins a sis vegades l’any també s’hagi fet miques. Les reivindicacions dels agents s’han fet públiques i poc abans de final d’any va tenir lloc una performance d’agents disfressats d’esclaus i estirant un carro abans d’un ple a la plaça del Vi. Una imatge que es va fer viral i que crec que no ajuda a guanyar-se les simpaties de la ciutadania en les seves reivindicacions.
Que hi ha mala maror és evident. Que falten agents per arribar a una ràtio d’acord amb les necessitats de la ciutat, també. Ara a la plantilla hi ha 157 efectius i la ràtio és d’1,5 policies per cada 1.000 habitants, quan en altres llocs és d’1,7. I com que hi ha mal ambient no només no s’apunten a fer hores extres, sinó que el nivell de baixes laborals és força més elevat que la mitjana. L’absentisme mitjà a Catalunya oscil·la entre el 5% i el 7%. En el cas de les policies municipals, se situa entre el 10% i el 12%, i a Girona s’enfila fins al 20%. A l’octubre es van incorporar nou agents i al gener sis més van a l’escola de policia. Josep Palouzié, regidor del PSC i antic cap, alerta que substitueixen baixes i jubilacions. El seu partit creu que caldrien uns 30 efectius més de plantilla per posar-se al dia en aquest mandat, deu per any, amb el benentès que, quan són seleccionats, no s’incorporen gairebé fins a un any després. I per al pressupost del 2024 no hi ha previsions d’augment. No serà fàcil, però cal capgirar la situació. El dia dels aldarulls de Platea hi havia dues patrulles actives i una estava ocupada, com ho estaven els Mossos. Com he sentit dir a Palouzié, és absurd pensar que la policia soluciona problemes de seguretat, però sí que els fa minvar. I ara mateix algunes demandes ciutadanes queden sense atendre.