Opinió

Crònica de Barcelona

Papers per a tothom

Tant de bo s’aconseguís la gestió del permís de residència i documenta- ció. Això ajudaria moltes persones sense llar

Aquesta setmana passada s’ha parlat fins a l’extenuació del pacte de Junts amb el PSOE segons el qual es traspassaran les competències en immigració. S’ha fet referència a quin abast podria tenir aquest traspàs, i fins a quin punt des de Catalunya es podria gestionar aquesta realitat tan complexa. Del poc que se n’ha pogut saber, sí que s’ha dit des de Junts que el traspàs en immigració inclouria competències en permisos de residència i documentació.

Si fos així, hi hauria un col·lectiu que en podria sortir molt beneficiat i és el de les persones sense llar. Actualment, a Barcelona hi ha 4.800 persones sense llar, i 1.384 de les quals dormen al carrer. Això representa un 12% més que l’any passat. Arrels Fundació ha explicat en diverses ocasions que, a més de moltes altres variables, un dels condicionants que fan difícil ajudar aquestes persones a normalitzar la seva vida és, sovint, la falta de papers. Fer una documentació amb vigència i amb legalitat costa anys i molts diners. I sempre hi ha una barrera final en què el govern o els ajuntaments no poden incidir, que és el permís de residència. Sense aquest darrer pas, es fa molt difícil aconseguir que aquestes persones accedeixin al mercat laboral i puguin tenir un habitatge. Es fa tan difícil que és gairebé impossible.

Seria, doncs, una bona notícia per a un alt percentatge d’aquest col·lectiu que la possible gestió del permís de residència i l’obtenció de documentació es pogués gestionar des de Catalunya i des de cada ciutat. Només hi faltaria un altre dels elements que també es demanen des d’Arrels Fundació, que és trobar acompanyants per a cada cas. S’intenta que cada persona que viu al carrer o que no té llar pugui comptar amb algú que l’ajudi a fer gestions, que estiri l’embolicat fil burocràtic fins a arribar a un final on hi hagi l’accés a un sostre i a una manutenció.

Des de la fundació es continua treballant per fer aquest acompanyament. Aquest any han estat al costat de 3.283 persones sense llar. Si ho comparem amb anys anteriors, durant el 2023 s’han atès un 7% més de persones. Segons recorden els responsables de l’entitat, aquesta xifra és la més elevada de les que tenien fins ara i posa en relleu la necessitat de més recursos a la ciutat i de mecanismes de prevenció. Per la porta del centre obert, hi han entrat més de 2.700 persones que buscaven protecció, orientació i serveis bàsics i l’equip de carrer ha visitat directament al ras i de manera habitual 784 persones. També s’han ocupat de dignificar les morts que hi ha hagut entre el col·lectiu. A Barcelona han mort 55 persones sense llar, 34 de les quals eren ateses per Arrels.

Segons Arrels Fundació, a Barcelona, quatre de cada deu persones que viuen al carrer no tenen ningú amb qui comptar. Amb el hashtag #AlgúAmbQuiComptar, l’entitat convida la ciutadania barcelonina a “aturar la mirada” i apropar-se a les persones sense llar que hi pugui haver a prop de la casa de cadascú. Les persones que tenen algú amb qui comptar amplien les seves possibilitats de tenir atenció social o altres ajudes. Segur que hi hem passat milers de vegades per davant. S’hi pot parlar, oferir una manta, un entrepà o fer una trucada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.