Opinió

La Crònica

Verdures, llibres de cuina i sopars secrets

Darrere la llibreria de Montagud Editores hi ha una cuina on es fan sopars gastronòmics exclusius

Mon­ta­gud Edi­to­res és espe­ci­a­lista i un refe­rent dels lli­bres gas­tronòmics que té en el seu catàleg tant lli­bres de cuina d’autor com de cuina temàtica, de tècni­ques culinàries, de pas­tis­se­ria i fleca de xef, de gur­mets i de pro­fes­si­o­nals de tot aquest món. Entre els seus autors hi ha Fer­ran Adrià, Martín Bera­sa­te­gui, Qui­que Dacosta, Pierre Hermé, Jordi Roca, Juan Mari Arzak i un llarg etcètera. Té la lli­bre­ria, Mil­ho­jas, al car­rer Enric Gra­na­dos, al número 70. És allà a la lli­bre­ria, on hi ha gran part dels seus volums expo­sats a les estan­te­ries– lli­bres grans, d’aquests que ser­vei­xen per rega­lar, ben edi­tats i que pesen força–, on dar­rere i com qui no vol la cosa hi ha un mini­res­tau­rant (Coci­naME). El petit res­tau­rant té una cuina oberta a tots els xefs que pre­sen­ten els seus lli­bres i on es fan altres actes gas­tronòmics. Com que hi ha poques tau­les, cada vegada que hi ha una pre­sen­tació sem­bla ser que hi ha bufe­ta­des per acon­se­guir una cadira, costi el que costi. Dilluns d’aquesta set­mana pas­sada, al res­tau­rant secret es va cele­brar una de les seves “nits màgiques”, en què es va pre­sen­tar les fes­tes de la Ver­dura de Tudela i la Ribera de Navarra, que van començar aquest dis­sabte pas­sat, dia 13, i dura­ran fins al 28 d’abril (per tant, encara són a temps d’anar-hi). Per pro­mo­ci­o­nar les ver­du­res de la terra dels espàrrecs i els cab­dells d’enciam més famo­sos van cui­nar a vuit mans els xefs Ricardo Gil (del Res­tau­rante 33 de Tudela), Lean­dro Gil (de La Bibli­o­teca de Pam­plona, que té una estre­lla Mic­he­lin), Aarón Ortiz (del Kabo de Pam­plona, que també té una estre­lla Mic­he­lin) i la pas­tis­sera Joanna Arti­eda (una jove xef experta en pas­tis­sos que ha revo­lu­ci­o­nat les postres, algu­nes d’arro­do­ni­des amb ver­du­res). Al matí, van fer una sessió per a peri­o­dis­tes, un tast amb alguns dels plats, però va ser a la nit quan es va fer el gran sopar. Només hi van poder acce­dir 34 per­so­nes. Entre els plats que els cui­ners i la pas­tis­sera van donar-los per men­jar hi havia una duquessa de patata amb bor­ratja. Aquí a Cata­lu­nya no és tra­dició men­jar aquesta planta, dita també bor­raina, però sem­bla ser que a Tudela en con­cret i a Navarra en gene­ral agrada i la cui­nen molt. Aquesta la va ser­vir el Res­tau­rante 33. Un altre xef, el del res­tau­rant d’estre­lla La Bibli­o­teca de Pam­plona, va ser­vir un plat fet amb arrels. S’ha espe­ci­a­lit­zat a trac­tar i cui­nar (a inter­pre­tar!) arrels; d’enciam, per exem­ple, de bleda i d’api. No cal dir que el resul­tat és exqui­sit. També van sor­pren­dre les postres de Joanna Arti­eda, un pastís Tatin de tomàquet lleig de Tudela (en diuen tomate feo i té un gran pres­tigi pel seu gran sabor). Arti­eda, que es passa el dia viat­jant, sobre­tot a l’Àsia, on fas­ci­nen les seves cre­a­ci­ons, és la pro­ta­go­nista, pre­ci­sa­ment, d’un dels lli­bres de l’edi­to­rial Mon­ta­gud: Las cua­tro esta­ci­o­nes de Pastry­Re­vo­lu­tion. Un gust.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia