Som 10 milions
Manifest per la llengua
PP i Vox posen en perill 40 anys d’avenços en la protecció, promoció i ensenyament del català i l’aragonès
Coincidint amb el Dia Internacional de la Llengua Materna, el 24 de febrer es va fer l’acte de commemoració del 40è aniversari de la Declaració de Mequinensa. La jornada va arrancar amb una reunió entre els membres de l’Ajuntament de Mequinensa i representants de diferents entitats culturals relacionades amb les llengües pròpies d’Aragó, amb l’objectiu de consensuar un manifest que aplegués el sentit d’aquesta efemèride.
A mig matí va tenir lloc una concentració a la plaça del poble. Sota el lema que resava la pancarta principal: “Soy de Aragón, hablo castellano. Soc d’Aragó i parlo català. Soi d’Aragón, charro aragonés”, es van aplegar nombrosos veïns, representants d’uns quaranta municipis aragonesos i de la Diputació de Saragossa. L’alcalde de Mequinensa, Antonio Sanjuan, va declarar que la commemoració havia esdevingut més reivindicativa del previst degut al recent anunci per part del govern d’Aragó –format per la coalició PP i Vox– de suprimir el reconeixement del català i l’aragonès com a llengües pròpies de la comunitat autònoma. Unes retallades pressupostàries en matèria lingüística que posen en perill els avenços aconseguits al llarg de 40 anys en la protecció, la promoció i l’ensenyament d’aquestes llengües, i que van en contra de la diversitat lingüística i cultural d’Aragó, recollida a la Carta Europea de les Llengües Minoritàries i Regionals, a la Constitució Espanyola, a l’Estatut d’Autonomia d’Aragó i a la llei de patrimoni cultural d’Aragó.
L’acte central es va dur a terme a l’auditori municipal, amb la intervenció, en primer lloc, de la Dra. Maite Moret, que va apel·lar al rigor científic que afirma que a Aragó hi ha tres llengües: el castellà, l’aragonès i el català, i va recordar que aquestes no són propietat dels polítics, sinó dels seus parlants, que són els responsables d’utilitzar-les i transmetre-les. Tot seguit es va projectar un vídeo on diferents veïns van explicar en català i aragonès la importància de la seva llengua materna.
El grup local de teatre Garbinada va llegir textos de Jesús Moncada i Desideri Lombarte. També va estar representat el sector educatiu amb la intervenció de Mariví Basallo, professora de català a Fraga, qui va reivindicar l’ensenyament del català com un dret. L’acte va continuar amb un enriquidor col·loqui entre tres dels alcaldes signants de la Declaració de Mequinensa el 1984: Marcelino Iglesias, llavors alcalde de Bonansa (i posterior president del govern d’Aragó), José Albiac, alcalde de Nonasp, i Joaquín Pallarès, alcalde d’Arenys de la Noguera. Abans de cloure l’acte amb l’actuació musical de Júlia Cruz i Carla Azanuy, es va llegir el manifest en català, amb Lourdes Ibarz, de l’Associació Coses del Poble de Mequinensa, i en aragonès va fer-ho Julia Ara, de Rolde Estudios Altoaragoneses.
Per continuar reivindicant la pluralitat lingüística d’Aragó en el marc del 40è aniversari de la Declaració de Mequinensa, recentment s’ha posat a l’abast de tothom el manifest que es va elaborar. El podeu llegir i signar al web: www.declaracio.mequinensa.com