Opinió

Som 10 milions

Torres, a casa

L’Ajuntament de Vic presentarà un projecte per solucionar el problema de les línies elèctriques al barri del Castell d’en Planes

Que Joan Font i Miquel Ylla, dos polítics vigatans, d’ideologies i militàncies diferents, s’avinguin a fer-se una foto junts per a El Punt Avui per exigir una millora al seu barri vol dir que no estem davant cap tema de partit. És una qüestió veïnal i de sentit comú. És de justícia que es resolgui una reivindicació històrica. Els veïns del barri del Castell d’en Planes de Vic fa dècades que viuen en cases que estan a tocar de les torres elèctriques d’alta tensió. El problema no és exclusiu de Vic; molts llocs de Catalunya també van urbanitzar-se i edificar-se durant el franquisme amb posterioritat a l’estesa de grans infraestructures elèctriques. Passats tants governs democràtics, té, però, la seva ironia que la capital d’Osona presumeixi de “ciutat a la mesura humana” amb aquest desgavell urbanístic.

La regidora Bet Piella (Junts) ha assegurat que el govern local comparteix la reclamació veïnal i “se la fa seva”. Per això, l’Ajuntament va encarregar a l’empresa IM3 un projecte d’enginyeria que, segons ha avançat Piella a aquest diari, ha d’estar llest abans de l’estiu però que s’ha desencallat els últims dies. Ben aviat, potser aquesta mateixa setmana, l’Ajuntament tindrà ja una reunió tècnica amb l’empresa. És previst que un cop totes les parts –també la Generalitat i Fecsa-Endesa– n’estudiïn les qüestions tècniques, l’Ajuntament presenti als veïns una proposta per eliminar o allunyar les torres.

Ja veurem si és una promesa en temps de precampanya pel 12-M, o si aquest cop va de debò. Els veïns són gats escaldats. Miquel Ylla, primer secretari del PSC a Vic, i Joan Font Morera, que en les municipals es va presentar pel grup Ara-Pacte Local i que ara treballa per la llista Futur Blau, tenen present la història del barri i els perjudicis per la proximitat de les torres. L’any 2006 el ple va aprovar un pla de soterrament, però amb la crisi del 2008 tot se’n va anar en orris. “Han passat 65 anys i les torres segueixen al costat de les cases. Som al 2024!”, exclama Font, que recorda que els primers habitatges daten del 1958. Font lamenta que es prioritzin inversions a altres barris amb més demografia amb l’objectiu de “guanyar vots”.

Les torres afecten el paisatge urbà, hipotequen terrenys d’ús públic, impedeixen el creixement, són una barrera al medi i un perill amb accidents de cigonyes enrampades. Miquel Ylla, que és doctor, admet que no hi ha evidències científiques que les línies afectin la salut, però recorda l’elevat nombre de càncers registrats.

Tanmateix l’estigma del “barri dels rics” ha perseguit el veïnat. Edificat al puig més alt de Vic, s’hi conservaven restes d’un mas. L’indret havia acollit un fortí de la guerra carlina, amb vestigis històrics romans. Diuen que el promotor Jaume Genís va voler construir el castell per preparar la boda de la filla. Per fer la restauració va comprar pedres de cases de Sau, quan es van negar per fer el pantà, però la rehabilitació del castell va ser de tan mal gust que els capitells estan col·locats a l’inrevés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.