Opinió

Mirades

‘Fent i desfent’, l’exposició

Una exposició mostra les creacions literàries i plàstiques publicades en aquesta secció de la ‘Revista de Palafrugell’

La voluntat de la Revista de Palafrugell i del seu director, Lluís Poch, de transformar la revista de referència de la població i d’anar-hi incorporant nous continguts va fer que el juny del 2022, fa gairebé dos anys, incorporés una nova secció que es va titular Fent i desfent en què mensualment s’ofereix un text de creació literària inèdit que es combina amb una il·lustració també inèdita, posant en diàleg diverses veus narratives amb el món de la fotografia, el gravat, el collage, la pintura o el dibuix. Aquesta secció de la Revista de Palafrugell està coordinada per tres dones: Anna Aguiló, exdirectora de la Fundació Josep Pla; Marta Gallart, filòloga, i Conxa Saurí, que havia estat arxivera municipal de Palafrugell.

L’acollida de la secció ha estat molt bona per part dels lectors de la revista i per això, i a partir d’una idea de l’artista Rosa Aguiló, que va animar les coordinadores de la secció i el director de la Revista de Palafrugell, Lluís Poch, es va decidir, amb el suport de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Palafrugell i la biblioteca de Palafrugell, promoure una exposició per mostrar els treballs publicats per aquesta comunitat de creadors. L’objectiu d’aquesta exposició és el d’arribar a un públic més ampli però, també, i sobretot, propiciar la incorporació de nous autors que vulguin compartir o contraposar tècniques i inquietuds artístiques.

L’exposició es va inaugurar el 12 d’abril a la biblioteca de Palafrugell, on estarà fins al 25 de maig, i hi són presents tota la gent que ha participat en la secció i que ja formen un col·lectiu d’una cinquantena de creadors “que han anat aparellant les seves obres casant literatura amb les arts plàstiques”, com explica el periodista Lluís Poch. En la majoria de les ocasions l’il·lustrador ha treballat a partir del text escrit, però també s’han donat casos d’escriptors que s’han inspirat en l’obra plàstica. L’exposició a la biblioteca mostra cadascuna de les obres visuals acompanyades d’un fragment del text i que es complementen amb uns codis QR que permeten accedir al text original al complet. O, si els visitant així ho prefereixen, els poden llegir asseguts en una butaca de la biblioteca o al web de l’Arteca, l’espai d’art de la biblioteca de Palafrugell. La Revista de Palafrugell va dedicar la portada del mes d’abril als creadors que participen en l’exposició, amb una foto de grup feta per Marc Heras el dia 2 de març a la Fundació Josep Pla.

La Revista de Palafrugell és una publicació mensual, en paper, fundada el 1962 per un grup de palafrugellencs que, sota el paraigua del Patronat de l’Escola d’Arts i Oficis, volien que el municipi pogués tornar a disposar d’un mitjà de comunicació de proximitat en consonància amb la rica tradició de premsa local que té el municipi. Es va editar fins al 1978. Catorze anys després i per impuls de la llavors regidora de Cultura, Anna Castelló, va tornar al quiosc sota el paraigua de l’Associació Cultural El Pou d’en Bonet, una entitat sense ànim de lucre, que des de llavors i durant 32 anys ininterromputs s’ha encarregat d’editar-la mensualment. Han estat directors de la revista, entre d’altres, Jordi Pujol Cofan, que va ser corrector de Josep Pla, i l’enyorat Santi Massaguer, vinculat des de la seva creació a El Punt i que va ser defensor del lector d’aquest diari i articulista fins a la seva mort. Des del 2017 la dirigeix el periodista palafrugellenc Lluís Poch.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.