Opinió

Mirades

Torna la Cantadeta d’havaneres

620 nens de disset escoles de Girona participen a l’Auditori de Girona en aquest projecte musical i inclusiu

Ernest Morató i Vigorós, barber de professió, va ser un membre ben actiu de la societat civil de Calella de Palafrugell, on va néixer el 1895. Entre moltes altres coses, com la seva participació en la cooperativa L’Econòmica Palafrugellenca, va destacar per la tasca de recuperació de les havaneres i la cançó de taverna. Regentava amb la seva germana Ernestina un cafè a les Voltes de Calella, era cantaire i havia participat en diferents cors. No és estrany, doncs, que participés en l’elaboració del llibre Calella de Palafrugell i les havaneres i fos membre fundador, amb Carles Mir i Josep Xicoira, de Port-Bo i com a tal, participant en la primera cantada, el 1967. Tampoc no és estrany que porti el seu nom la fundació privada constituïda el 1994 que, presidida pel radiofonista Enric Frigola, es dedica a la investigació de les havaneres, documentar la seva història i promocionar-les.

Avui, per tercer any consecutiu, la Fundació Ernest Morató organitza la Cantadeta d’havaneres La Remendadora. Ho fa a l’Auditori de Girona en dues sessions, a les dotze del matí i a les sis de la tarda, degut al gran nombre de participacions de les escoles gironines. El projecte de la Cantadeta d’havaneres va néixer l’any 2018, impulsat per l’àrea de Música de l’Escola Pi Verd de Palafrugell, per tal que el seu alumnat, amb gent procedent de diversos països del món, pogués fer activitats inclusives i entre ells la Cantadeta, d’un gènere musical implantat al municipi i que forma part de la seva cultura popular. L’Ajuntament i la Fundació privada Ernest Morató hi van donar suport i el projecte es va estendre el 2019 a molts centres de primària de les comarques gironines, ja amb la col·laboració del Departament d’Educació. Aquesta acció inclusiva es treballa des de la música, un llenguatge universal i en l’àmbit d’una manifestació ben arrelada a casa nostra, l’havanera. S’ha treballat durant tot el curs i avui es culmina amb els dos concerts en els quals hi ha participació activa de l’alumnat d’aquestes disset escoles, 620 escolars, dels quals una tercera part procedeix de fora del país.

Amb la Cantadeta s’aconsegueix fomentar la participació de l’alumnat, fomentar valors com la tolerància, la solidaritat, la igualtat i el respecte a la diversitat, i a més, s’aconsegueix afavorir la interacció dels alumnes sigui quina sigui la seva procedència i també el contacte de les famílies amb el concert cantat pels nens alumnes dels cicles mitjà i superior, de quart, cinquè i sisè de primària. Aquest any acompanyat als cantaires Neus Mar i el seu grup, que avui actuen amb la col·laboració dels actors Irene Genís i Albert Niell, dirigits per Elisabet Mestre Dalmau. Aquest any es posa en relleu la importància de la dona en l’àmbit de la pesca, una feina massa sovint anònima i absolutament clau. Avui els nens i nens que participen a la Cantadeta La Remendadora, també interpretaran El capità, Ulls verds, Temps perdut, La caña dulce, Dones de sal, Tornada a Menorca i com a punt final El meu avi i La bella Lola. Els nens arriben d’Olot, Palamós, Vall-llobrega, Palafrugell, Girona, Castell-Platja d’Aro, Sant Feliu de Guíxols, Pals, Medinyà, les Planes d’Hostoles i Torroella de Montgrí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia