Opinió

Els Pescadors, en forma

Els Pescadors de l’Escala, 33è disc i 60 anys, una peça clau de la cultura popular

Els Pescadors de l’Escala van complir el seu 60è aniversari l’any passat i ara acaben de treure un disc que ho commemora. El seu 33è disc es titula 60 (no deixa lloc a equívocs) i conté dotze cançons, totes en la línia de la fórmula de tonades i textos de bon pair que han convertit aquests músics i cantaires en una peça clau de la cultura popular per a, almenys, dues generacions de catalans. Hi ha hagut els lògics relleus a la formació i fins i tot escissions, i no obstant el tarannà d’Els Pescadors es manté ferm a la fórmula primigènia. “Fidels als nostres orígens, a allò que érem i que som: el nostre poble”, es defineixen en el text introductori del CD. I jo hi afegiria: si una cosa funciona, per què l’hem de canviar?

El disc s’obre amb Avui canta un pescador, un tema de celebració i mirada retrospectiva (“El temps passa molt de pressa / seixanta anys passen volant”), al qual segueixen havaneres, una rumba i sardanes, entre les quals La Maria de les trenes cantada a cappella. La majoria de les partitures les signa Albert Prat (veu i acordió del grup, completat amb el tenor i guitarra Quim Mas, el baríton Ernest Ollero i el contrabaix i veu Jordi Cabarrocas), tot i que també hi figuren autors clàssics com Ortega Monasterio o Ricard Viladesau. El recull es tanca amb el cèlebre Records de l’Escala, en què hi canta també l’escalenc Cor Indika. Quant a les lletres, per primer cop se n’inclouen de l’olotí Joan Manel Puigvert, del qual aquest articulista –i molts altres conciutadans, em fa l’efecte– desconeixia aquest seu vessant creatiu. Són unes lletres de gran sensibilitat: Festeig, una evocació al contacte entre la sorra i l’aigua del mar, i La platja de l’Almadrava, que de totes dues és la peça preferida de l’autor perquè hi ha mirat de reflectir les emocions compartides en aquell paratge rosinc amb la família, m’explica el mateix Joan Manel. Es dona la circumstància que Puigvert és el copropietari de Les Cols, el restaurant d’Olot reconegut amb dues estrelles Michelin, i aquí van presentar el disc dies enrere, en un acte que va esdevenir una bona festa d’aniversari d’un grup que ha estrenat la seva condició de sexagenari en plena forma. Per molts anys, Pescadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia