Opinió

Som 10 milions

Animals de costums

El porc senglar ha convertit la passejada fins al barri del Poblenou de Pineda en un exercici habitual

Darrerament a diferents municipis del Maresme s’ha detectat la presència esporàdica, però cada cop més comuna, de porcs senglars que baixen fins al nucli urbà atrets pel menjar fàcil que troben a les escombraries. Normalment és una única bèstia, en ocasions dues, que travessen l’N-2 des de la zona boscosa i es passegen sense cap mena de complex pels carrers i places. De la por i la sorpresa inicial de veure’ls en un lloc que no és el seu, la gent ja ha començat a interactuar amb ells i a convertir-los en protagonistes absoluts de les xarxes socials penjant vídeos i imatges on se’ls veu caminant a plena llum del dia i fent aturar vehicles i vianants al seu pas. A Pineda, per posar-ne un exemple recent, el porc senglar ha convertit la passejada fins al barri del Poblenou en un exercici habitual i se l’ha vist a diferents hores del dia i de la nit amb l’ensurt que representa sobretot per als amos de gossos quan se’l troben de cara. Aquesta situació, que pot arribar a ser simpàtica, topa frontalment amb els diferents accidents de trànsit que han provocat aquests animals al territori. El més tràgic: la mort, ara fa un any, d’un professor de l’institut Joan Coromines de Pineda a la sortida de l’autopista.

Les pautes que segueix el porc senglar, que malgrat que és lluny de la domesticació sí que ha estat capaç de canviar les rutines i acostumar-se a l’ésser humà, ja fa anys que les van fer seves els gavians. Aquesta fauna alada s’ha convertit en un autèntic maldecap per als municipis que se les han hagut d’empescar per intentar controlar unes aus que en condicions normals es reprodueixen amb certa facilitat i són agressives, sobretot si se senten amenaçades. Episodis extrems són els d’algunes escoles que han hagut de prohibir la sortida al pati dels alumnes en algun moment perquè els ocells els atacaven per endur-se l’esmorzar. Qui cregui que exagero, puc explicar de primera mà com un gavià, al pati d’un institut, va desembolicar amb el bec un entrepà de mitja barra i se’l va empassar sencer. Mitja barra! Tampoc m’he estalviat veure com cacen un colom i l’esbudellen enmig del carrer ni com furguen a les bosses d’escombraries al costat dels contenidors i escampen les deixalles arreu. S’han convertit en un autèntic malson per als escombriaires i en una amenaça per a la salubritat.

Tornant al porc senglar solitari de Pineda, sembla que la solució no és fàcil, tal com va dir el regidor de Seguretat Ciutadana en el darrer ple, malgrat les alertes que s’han rebut a comissaria, el regidor va recordar que aquest tipus d’assumptes no eren competència de la Policia Local i que els encarregats eren els Agents Rurals. Després de molt insistir, sembla que s’han posat les piles i aviat muntaran un dispositiu per capturar l’animal i dur-lo, viu, a la muntanya. No dubto pas de l’eficàcia del muntatge, però m’hi jugo el que vulguin que tornarà aviat. Animal de costums, en diuen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia