Opinió

Som 10 milions

Ramats al mar

Només una de cada 200 tortugues que neixen arriba a gran i l’equilibri de l’espècie està en perill

L’entitat ecologista Gepec-EdC ha iniciat aquest any una campanya per formar voluntaris que ajudin a vigilar les postes d’ous que cada estiu fan les tortugues careta (o babaua) a les platges del Garraf i el Baix Penedès. L’objectiu de la iniciativa és enfortir un equip de voluntaris que vetllin en un territori concentrat per intentar aconseguir els millors resultats possibles a les platges de Sitges, Vilanova, Cubelles, Cunit, Calafell i el Vendrell, seguint el model de la custòdia de nius i exemplars acabats de néixer. La iniciativa pretén que els voluntaris puguin identificar nius d’ous o exemplars acabats de néixer.

Que en els últims anys veiem més tortugues a les nostres costes no vol dir que hi hagi més exemplars d’aquesta espècie. Ben al contrari. Les tortugues careta estan en perill d’extinció. L’escalfament global que les porta a nidificar a les nostres costes es converteix en una amenaça quan traslladem l’increment de les temperatures a l’aigua del mar. De fet, actualment, només una de cada 200 tortugues que neixen arriba a gran i les altes temperatures estan incentivant el naixement de moltes més tortugues femelles que no pas mascles i això posa en perill l’equilibri de l’espècie.

Les tortugues van començar a veure reduïda la seva població a causa dels caçadors que en venien la carn o els ous. Aquest va ser el primer motiu que va impulsar a declarar-la com a espècie protegida en diferents legislacions, tot i que encara hi ha països que la continuen consumint. La pesca a gran escala també s’ha anat consolidant com una amenaça per a aquesta espècie, víctima de la pesca accidental. Això passa perquè l’hàbitat de les tortugues coincideix sovint amb els caladors de pesca.

Aquest context, juntament amb la contaminació i la proliferació de plàstics al mar, i l’abundància de depredadors per a les cries, dibuixa un escenari de futur incert per a les tortugues careta. Però, per què és tan important protegir les tortugues careta? Les hem de protegir només perquè estan en perill d’extinció?

La resposta és sí.

L’extinció de qualsevol espècie sempre provoca la pèrdua de l’equilibri. Les tortugues neixen a la sorra i instintivament es dirigeixen a l’aigua. I un cop a l’aigua són éssers febles davant de grans depredadors. Però, si aconsegueixen sobreviure, són un animal importantíssim per a la conservació de les praderes marines, igual que els ramats als nostres boscos. Ara que hem après la importància dels ramats per a la gestió dels nostres boscos, potser podem prendre consciència més fàcilment de la importància de la conservació de les praderes marines i de com són d’importants animals com les tortugues. Arreu del Mediterrani, cada any, milers de voluntaris s’escampen per les platges durant la primavera per custodiar i vigilar els nius de les tortugues. Ramats a la sorra per garantir que els ramats marins arribin a mar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia