Opinió

Lletra petita

Búnquers a l’extraradi

“Viure d’esquena i negar l’evidència l’únic que provoca és convertir el barri en un búnquer, una zona desterrada on la complexitat queda acotada, però no s’aborda

Durant dècades s’han afrontat els problemes als barris d’extraradi com la Mina de Barcelona, la Font de la Pólvora de Girona o el Culubret de Figueres amb eufemismes, poques accions efectives i, fins i tot, amb por. En el cas de Girona, el tiroteig mortal que es va produir durant la revetlla de Sant Joan ha tornat a posar sobre la taula la necessitat d’aplicar a la Font de la Pólvora un pla integral, que no només se centri en la seguretat sinó que vagi molt més enllà. Perquè és evident que les mancances també són d’habitatge, socials, d’educació i, sobretot, d’integració a la ciutat. I és extrapolable a tants altres barris.

Està comprovat que viure-hi d’esquena i negar l’evidència l’únic que provoca és convertir el barri en un búnquer, una zona desterrada i oblidada on la complexitat queda acotada, però no s’aborda. Mentre les trifulgues i els problemes no traspassin els límits del que es considera la ciutat, ja es dona per bo. Què ha passat a Girona, però, en el cas de la revetlla de Sant Joan? Que la frontera es va difuminar i el conflicte va arribar fins a les portes de l’hospital Trueta, amb una situació greu de seguretat per als professionals sanitaris i per a la resta de pacients i familiars. I han saltat totes les alarmes. Perquè aquesta no és la primera mort ni el primer conflicte de seguretat a la Font de la Pólvora. Cert que s’ha pujat a un nivell perillós, amb l’ús d’armes de guerra. Però, malauradament, només és la punta de l’iceberg d’una situació coneguda per tothom. Bé està que el cas hagi fet reaccionar les diverses administracions. També és cert que, de moment, més enllà d’un major control policial, que ja es preveu que serà provisional, no s’ha determinat cap més acció. És aviat? Potser sí. Un pla integral no s’executa d’un dia per l’altre. Però estarem a l’expectativa per, quan les aigües es calmin, veure què s’acaba realitzant. Si es dona per bo que la Font de la Pólvora continuï sent un búnquer de problemes o, realment, alguna cosa ha canviat. Si de veritat hi ha valentia política o continuem trampejant la situació amb eufemismes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia