Opinió

La mirada d’Heròdot

Josep Poch Clara. Catedràtic d’Ensenyament Secundari

Bruce Willis i la política internacional

“A partir de finals dels quaranta i en el context de la Guerra Freda, els dolents de les pel·lícules van passar a ser els comunistes, especialment els russos

Les pel·lícules de Hollywood solen tenir per­so­nat­ges plans, que evo­lu­ci­o­nen poc, espe­ci­al­ment les d’acció, que ens fan pas­sar molt bones esto­nes. L’argu­ment d’aques­tes pel·lícules sol anar de bons con­tra dolents. Els bons sem­pre són els ame­ri­cans, és clar. I els dolents? Doncs depèn de quan ha estat feta la pel·lícula, de quin con­text inter­na­ci­o­nal hi ha i del que s’explica als mit­jans de comu­ni­cació per jus­ti­fi­car la política exte­rior del seu govern.

Les pel·lícules ambi­en­ta­des als anys trenta del segle XX i fins al 1945 tenen uns dolents clars: ale­manys i japo­ne­sos. A par­tir de finals dels qua­ranta i en el con­text de la Guerra Freda, els dolents de les pel·lícules van pas­sar a ser els comu­nis­tes, espe­ci­al­ment els rus­sos, però també d’altres països ali­ats seus. A Die hard (La jun­gla de cris­tal), estre­nada el 1988 i pro­ta­go­nit­zada per Bruce Willis, un poli­cia lluita con­tra una banda de l’Ale­ma­nya comu­nista que vol per­pe­trar un roba­tori i fer volar un edi­fici a Los Ange­les. Quan es va estre­nar ningú no ho sabia, però el Mur de Berlín estava a punt de caure i el con­text inter­na­ci­o­nal estava a punt de can­viar.

L’any 1997 es va estre­nar The jackal (Cha­cal), també pro­ta­go­nit­zada per Bruce Willis. És interes­sant veure com són trac­tats els rus­sos en aquesta pel·lícula: els dolents són la màfia russa, que con­tracta un assassí pro­fes­si­o­nal per come­tre un atemp­tat als Estats Units, però la poli­cia nord-ame­ri­cana col·labora estre­ta­ment amb la poli­cia russa. En caure l’URSS, es va obrir un període d’incer­tesa, les auto­ri­tats rus­ses ja no eren vis­tes com a ene­mi­gues i s’hi podia col·labo­rar; en tot cas l’ene­mic era la màfia.

L’any següent, el 1998, s’estrena The siege (Estado de sitio), amb Bruce Willis i Den­zel Was­hing­ton, en el con­text de la dècada de l’inici de la Guerra del Golf: els ene­mics eren els musul­mans fanàtics. Durant els anys 2000, amb la invasió de l’Afga­nis­tan (2001) i la Segona Guerra de l’Iraq (2003), els musul­mans van seguir apa­rei­xent com a dolents en algu­nes sèries i pel·lícules. En canvi al film Live free of die hard (La jun­gla 4.0), del 2007, també amb Bruce Willis, els dolents són uns cons­pi­ra­dors nord-ame­ri­cans, però aju­dats per mili­tars fran­ce­sos. Què hi pin­ten aquí, els fran­ce­sos? Bush es va enfa­dar perquè Chi­rac no els va donar suport en la guerra a l’Iraq, i els dia­ris nord-ame­ri­cans van cla­mar: “Vam morir per ells, però ho han obli­dat.” Es refe­rien a la Segona Guerra Mun­dial, quan els ali­ats van alli­be­rar França. França els havia fallat i així es reflec­tia en la quarta entrega de La jun­gla de cris­tal.

L’any 2000 Vladímir Putin va gua­nyar les elec­ci­ons a Rússia. El 2007 ja es comença a veure que la relació entre Rússia i Occi­dent es va dis­tan­ci­ant: a la Con­ferència de Segu­re­tat de Munic, Putin acusa els Estats Units de mono­po­lit­zar la política mun­dial. La cosa es va com­pli­car encara més el 2013 amb la revolta de l’Euro­mai­dan a Ucraïna, que va aca­bar amb l’exili del seu pre­si­dent i que els rus­sos van con­si­de­rar un cop d’estat dis­se­nyat pels ame­ri­cans. El 2014 comença la pri­mera part de la guerra amb Ucraïna, amb la invasió de Cri­mea i el con­flicte al Don­bass. El 2022 comença la segona part, que encara dura.

Bruce Willis ja no filma pel·lícules; dis­sor­ta­da­ment, li han diagnos­ti­cat una malal­tia dege­ne­ra­tiva. Però en una de les dar­re­res que va fer, The for­tress (2021), els dolents tor­na­ven a ser els rus­sos, sense mati­sos, com en els vells temps. Ben­vin­guts a la Segona Guerra Freda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.