Opinió

Àgora

La França del 7-J

Els progressistes francesos, que encara pensen en Mitterrand, viuran avui diumenge amb l’ai al cor pendents que en la segona volta no acabi guanyant l’extrema dreta. Si Reagrupament Nacional aconsegueix la majoria absoluta a l’Assemblea Nacional, França, tindria el primer govern d’extrema dreta des del final de la Segona Guerra Mundial, i el primer d’aquesta ideologia triat democràticament. Pel bé social del país veí cal que això no passi. En el cas que succeeixi i que Macron vulgui esgotar el seu mandat fins al 2027 els francesos políticament haurien de tornar a la cohabitació. Els experts en política francesa avancen que el fet que ara com ara pugui guanyar per majoria l’extrema dreta a França prové que la ciutadania està farta que els partits més convencionals s’hagin allunyat dels veritables problemes del poble. Un fet que més d’hora que tard pot ser extensible a altres països europeus.

Un d’aquests és Espanya, on s’està intuint que pels mateixos motius l’extrema dreta pot arribar a governar. Per això, Pedro Sánchez s’afanya ara a comparèixer el dia 17 al Congrés per presentar la proposta per a la regeneració democràtica. L’oposició titlla la proposta de “llei mordassa”. La llei, entre d’altres qüestions de regeneració, inclourà una modificació de la llei de publicitat institucional per introduir transparència en els recursos que les administracions destinen a mitjans digitals. Perquè, segons la llei que vol presentar no és acceptable que amb recursos públics s’estigui finançant la desinformació i les falsedats, com veiem per part de governs de dretes i d’extrema dreta. Els pròxims mesos veurem a qui li toca el rebre i en quin format i si la mesura serveix per evitar publicar i estendre mentides.

Sánchez obrirà consultes amb tots els partits. Vol demostrar que es posa les piles per frenar una extrema dreta que augmenta quan els partits convencionals no fan la seva feina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia