Opinió

Tribuna

Serotonina turística

“Hem passat de veure el turisme com una cosa empipadora a sentir que és un perill de dimensions apocalíptiques
“Ciutats on ja no s’hi pot viure, lloguers que ja no es poden pagar per culpa de la gentrificació, canvis en el paisatge comercial dels barris, dependència econòmica, pèrdua d’identitat cultural...

Cada cop es parla més, i més agra­ment, dels pro­ble­mes deri­vats d’abo­car la nos­tra eco­no­mia a la indústria del turisme. Qui viu a Bar­ce­lona, per exem­ple, ja té coll avall que hi ha zones a les quals ha de renun­ciar, que d’alguna manera ja no for­men part del seu horitzó com a ciu­tadà d’una metròpoli que cada any atrau més de vint-i-cinc mili­ons de per­so­nes (el total a la regió de la nos­tra capi­tal). No cal dir-ho: entra i surt més gent en pla turista que no habi­tants tenim a la mateixa regió. I és un impacte econòmic molt lla­mi­ner, és clar, amb més de 10.000 mili­ons d’euros anu­als de des­pesa directa. Les xifres evi­dent­ment mare­gen, i això que no comp­tem el con­junt del país. Però aquesta exu­berància comp­ta­ble té el seu cos­tat tèrbol, que cada cop es va fent més anguniós. Ciu­tats on ja no s’hi pot viure, llo­guers que ja no es poden pagar per culpa de la gen­tri­fi­cació –ja ni par­lem d’acce­dir a la pro­pi­e­tat–, can­vis en el pai­satge comer­cial dels bar­ris –tot són franquícies i gela­te­ries sofis­ti­ca­des–, rees­truc­tu­ració del món labo­ral cap al sec­tor ser­veis, amb per­so­nal poc qua­li­fi­cat i mai gaire ben pagat. Sense comp­tar la dependència econòmica d’un sec­tor que està molt vin­cu­lat a les fluc­tu­a­ci­ons glo­bals, als des­as­tres natu­rals i a les cri­sis sanitàries, com vam veure –pot­ser més dura­ment que enlloc– a les Illes durant la crisi de la covid.

A tot això hi sumem la pèrdua de la iden­ti­tat cul­tu­ral; sovint ja no és que no hi hagi car­tells o publi­ci­tat en català, sinó que ni tan sols en tro­bem ja en cas­tellà a molts res­tau­rants i cafe­te­ries. Tot s’aboca, lingüísti­ca­ment, a la llen­gua del visi­tant. Sense comp­tar la pressió sobre els ser­veis i les infra­es­truc­tu­res; sem­bla que paguem impos­tos perquè d’altres vin­guin a fer ser­vir, per pas­se­jar-s’hi, els metros i els busos. La ren­dició social, política, econòmica, cap al sec­tor turístic ha estat massa exa­ge­rada; cada vegada tindrà un impacte més impor­tant en els pro­ces­sos i pro­gra­mes polítics.

Mic­hel Houe­lle­becq s’atre­veix a afir­mar-ho en una de les seves novel·les (Sero­to­nina): el turisme de mas­ses, entès com a pilar econòmic sobre el qual fona­men­tar un canvi econòmic, és un invent fran­quista. És a dir, és l’apor­tació del fran­quisme al reper­tori d’inno­va­ci­ons econòmiques pla­netàries, amb les quals s’ha mirat de pro­pi­ciar rees­truc­tu­ra­ci­ons soci­als i can­vis de model. Franco va des­co­brir que d’un dia per l’altre podia fer que un ple­gat de pobles cos­ta­ners de pes­ca­dors i page­sos es con­ver­tis­sin en pròspers nuclis de població dedi­cada a l’hos­ta­le­ria, la res­tau­ració i l’oci de mas­ses, empe­sos per unes deter­mi­na­des polítiques d’infra­es­truc­tu­res que pos­si­bi­li­tes­sin l’entrada i sor­tida fàcil del per­so­nal (aero­ports i auto­pis­tes). El pla és, fins a un cert punt, magis­tral: no et cal inver­tir ni en edu­cació, ni en inno­vació tec­nològica, ni tan sols creure en una ver­ta­dera cul­tura del tre­ball: el turisme et pot donar el màxim fent el mínim, fins i tot posant la gent sis mesos a l’atur. Totes les eco­no­mies euro­pees s’han fet, en bona part, fran­quis­tes quan han apos­tat pel turisme per res­sor­gir de la seca deso­lació del pai­satge postin­dus­trial.

Però ara la cosa té una altra dimensió: els nos­tres con­ciu­ta­dans sur­ten al car­rer per pro­tes­tar. Hem pas­sat de veure-ho com una cosa empi­pa­dora a sen­tir que és un perill de dimen­si­ons apo­calípti­ques. Del qual, curi­o­sa­ment, sen­tim que n’hem d’esca­par… fent turisme a una altra banda. No cal dir que el turisme genera la neces­si­tat de fer turisme, també: fugir del foc per con­ver­tir-nos nosal­tres matei­xos en les bra­ses que escal­fen els llocs on ani­rem a parar també durant el nos­tre temps de lleure. Un res­pir que no és tal, doncs, sinó un espai de temps que hem dei­xat ocu­par per una neces­si­tat frenètica i estèril de fer coses, d’anar a llocs a con­tem­plar, un ins­tant, allò que ja ens hem can­sat de veure a les xar­xes soci­als o als lli­bres d’història de l’art. Abans t’empe­nyia a fer turisme un gra­vat en una enci­clopèdia, ara t’hi porta Ins­ta­gram i la dèria de fer una foto també per a mos­trar-la als segui­dors i a la família.

No sabem estar qui­ets sense fer res, i més quan ens arri­ben al telèfon ofer­tes de vols a baix cost, i d’hote­lets amb encant, i de pro­me­ses de gaudi i mera­ve­lla. Al final hom recor­darà més els avi­ons amb retard, els hotels esca­bro­sos, els car­re­rons acu­bats, les cues i les molèsties, que no els goigs i els des­co­bri­ments, i no tindrà altra ambició que voler tor­nar a casa a no fer res més que des­can­sar. Per fi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.