Opinió

Som 10 milions

Agost i a veure venir

Se’ns presenta farcit de propostes que si les seguim ens portaran a conèixer indrets, activitats i actius amb els quals ens identifiquem

No és cap novetat, els en parlava en el darrer article, que la pluja ha fet mutis a bona part del territori tarragoní i, en conseqüència, paisatge i conreus se’ns manifesten apagats, cansats. Tanmateix, en altres àmbits, la nostra societat està esponerosa i dinàmica i això també m’agrada fer-ho notar. Si el nostre entorn natural es vivifiqués per influència de la música, de la literatura, dels tastos de vins, de les caminades sota la lluna plena, de les festes majors, dels festivals d’estiu, del teatre popular, dels castells, etc., a hores d’ara viuríem en un verger!

Sense anar més lluny, l’agost, que demà comença, se’ns presenta farcit de propostes que si les seguim ens portaran a conèixer un ventall d’indrets que junt amb les activitats que ofereixen ens permetran fer-nos capaços dels molts actius que, sense ser ni millors ni pitjors que els d’altres parts del país, són els nostres i amb els quals ens identifiquem.

A tall d’exemple, n’explicito alguns. Al Baix Camp, si el dissabte 3 d’agost pugen a l’antic poble de la Mussara –l’indret que té el valor simbòlic de ser “la muntanya” en aquestes contrades–, podran gaudir del Festival Mussart, que, en aquesta 16a edició, uneix música, literatura i dansa comunitària. Els divendres 2 i 9 d’agost, hi haurà la cloenda del cicle Divins a la Cartoixa d’Escaladei i al Poble Vell de Corbera d’Ebre amb literatura presentada pel mateix autor, vins, música i patrimoni. El 14 i 15 d’agost tenim a la Selva del Camp el Misteri de la Selva, la representació assumpcionista escrita en llengua romànica més antiga d’Europa, i, a partir del 18, al terrat del seu castell del Paborde, la Solpostada: música en viu maridada amb tastos de vins de cellers nostrats. A l’Alt Camp i a la Conca de Barberà, la cita és la setmana de la Mare de Déu d’Agost amb la música antiga. Els monestirs de Santes Creus i Poblet i la vila de Montblanc acullen el Festival Jordi Savall, que no necessita presentació. Les festes majors, sigui de pobles petits, sigui de ciutats com Tarragona, que per Sant Magí celebra la petita, farceixen l’agost junt amb festivals d’estiu, aquests més ubicats a la costa. S’interpretaran concerts amb orgues històrics en la 44a edició del cicle Els Orgues de Catalunya. I al Priorat, a partir de finals d’agost, hi haurà el Festival Terrer, que uneix música, vi, literatura i paisatge en una oferta de continents i continguts del tot interessant que va de pobles a ermites, de cellers a teatres, d’esglésies a camps d’esports, etc. en 16 municipis.

Aquest és, doncs, un agost que, seguint Salvat-Papasseit, a qui citant vull homenatjar en el centenari de la seva mort, “bé ens espera”. Però com que tot a la vida és polièdric, està per veure què ens ofereixen els camins de la política. Qui sap si la identitat en sortirà reforçada o debilitada. Qui sap si algú farà l’agost o qui serà. Qui sap... En fi, que no els manqui resiliència, els sigui lleu la calor, els acompanyi el gaudi i... a veure venir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.