Mirades
Lluita contra l’emergència climàtica
Acció d’Olot Meats amb el Consorci Forestal en cinc finques de la Vall de Bianya, netejant boscos per aprofitar l’aigua
L’elevada coberta vegetal dels nostres boscos és un dels motius que fa que arribi menys aigua als nostres rius, als embassaments i als aqüífers. La sequera que ha colpejat durant els darrers anys casa nostra ens ha posat al davant d’una realitat: estem en emergència climàtica i cal lluitar-hi. Olot Meats Group, una empresa europea líder en el sacrifici de bestiar porcí, amb capacitat de producció d’entre quinze i divuit mil porcs al dia, és pionera en el sector i en el treball per complir amb els protocols de benestar animal i està autoritzada per exportar a tota la Unió Europea i a diversos països del món, de la Xina al Japó i de Sud-àfrica al Canadà o l’Argentina, per posar uns exemples. I aquesta empresa olotina ha decidit portar a terme una iniciativa per tal de lluitar contra el canvi climàtic i, en concret, per afavorir l’aprofitament de l’aigua, gràcies a la neteja de la biomassa. De fet, amb la seva voluntat de lluitar contra l’emergència climàtica s’ha convertit en la primera empresa de l’Estat espanyol del sector carni que a iniciativa pròpia ha decidit participar en la intervenció i neteja dels boscos per aconseguir una gestió forestal sostenible i, en definitiva, un millor aprofitament de l’aigua.
La gerent d’Olot Meats, Pilar Puig, va anunciar que cada any intervindran en un bosc de Catalunya per contribuir a la lluita contra la crisi ambiental, en una acció pionera que s’ha fet gràcies a la col·laboració amb el Consorci Forestal de Catalunya –que agrupa la majoria dels propietaris de boscos del país–, la Cooperativa Forestal i la Fundació Agrària Boscos. Aquesta iniciativa és comuna a Europa, on la col·laboració publicoprivada és habitual. La primera idea ha estat implementar un projecte forestal de mitigació i adaptació al canvi climàtic (Promacc), com a prova pilot en el marc del projecte europeu Life Climark. El 18 d’abril d’aquest any es va començar a actuar sobre 29,5 hectàrees de bosc, repartides entre quatre finques de la Vall de Bianya, amb presència d’alzines, una fageda i una roureda de roure pènol.
El projecte consisteix a fer un aclariment d’arbres per tal de regular els recursos hídrics i d’aquesta manera incrementar la vitalitat de la massa utilitzant criteris de gestió forestal sostenible. Tot això amb la voluntat dels tècnics d’actuar amb criteris de conservació de la biodiversitat, el respecte pels arbres amb cavitats, arbres morts dempeus o a terra, i singularitats que afavoreixen la capacitat d’acollida de biodiversitat del bosc. A hores d’ara ja s’han fet els treballs a les finques de l’Espunya i la Torre de Santa Margarida i a partir de la tardor s’intervindrà a la finca de la Torre de Sant Pere i can Xec i els Pujals.
Els objectius específics d’aquest Promacc són optimitzar la taxa fixadora de carboni i maximitzar el temps d’emmagatzematge d’aquest CO2. Amb tot això es millora la vitalitat de les masses per adaptar-se al canvi climàtic, es garanteix la conservació de la biodiversitat i es millora la capacitat de resiliència del bosc. I es recupera la capacitat productiva, segons va explicar Joan Rovira, secretari general del Consorci Forestal de Catalunya. Una bona iniciativa d’Olot Meats Group.