Opinió

Quadern d’economia

El fet econòmic dels Jocs

Tots els Jocs provoquen pèrdues, però donen un gran prestigi a la ciutat seu. Només cal recordar les enveges de Madrid
Aquest prestigi ha tingut gran repercussió econòmica, si bé costa quantificar quantes empreses van atraure els Jocs

Durant quinze dies els cata­lans i molta gent del món hem estat pen­dents dels Jocs Olímpics de París. Lògic i natu­ral. Es pot par­lar d’ells, esde­ve­ni­ment espor­tiu. Però a mi em cor­res­pon par­lar del pos­si­ble pes econòmic i fer una referència ine­vi­ta­ble als Jocs Olímpics de Bar­ce­lona, del 1992.

Aquests van ser apro­vats pels COI el 1986, un comitè pre­si­dit per Joan Antoni Sama­rach, un polític i empre­sari fran­quista però que va fer un gran favor a Bar­ce­lona. Sense la pre­sidència de Sama­ranch, és segur que no s’hau­ria apro­vat la can­di­da­tura de Bar­ce­lona. Aquesta no tenia les par­ti­cu­la­ri­tats d’altres capi­tals que han cele­brat Jocs Olímpics. Per exem­ple, quan Sama­ranch informà al comitè que Bar­ce­lona només tenia un milió i mig d’habi­tants. El pro­blema se superà gràcies al fet que es va incloure l’àrea metro­po­li­tana, que li per­meté doblar aque­lla xifra. D’aquesta manera Bar­ce­lona acon­se­guia tenir un pes simi­lar –encara que per sota— al de les altres capi­tals que havien cele­brat uns Jocs. A més, ana­ven a una ciu­tat que no era capi­tal d’estat i que no tenia el ressò inter­na­ci­o­nal que podia tenir Madrid com a capi­tal de l’Estat espa­nyol.

Tots els Jocs Olímpics pre­sen­ten pèrdues econòmiques si es tenen en compte les inver­si­ons en ins­tal·laci­ons, el nom­bre d’esde­ve­ni­ments i el preu de les entra­des paga­des pels espec­ta­dors. Tant a París com a Bar­ce­lona, els ajun­ta­ments van fer for­tes inver­si­ons en nous habi­tat­ges i la cre­ació de bar­ris com­plets dedi­cats als espor­tis­tes i als altres par­ti­ci­pants dels Jocs. Uns equi­pa­ments que són apro­fi­tats poste­ri­or­ment. Tots els Jocs pro­vo­quen pèrdues, però en canvi donen un gran pres­tigi a la capi­tal que els orga­nitza. Només cal recor­dar les enve­ges que els Jocs de Bar­ce­lona sus­ci­ta­ren a Madrid, que no n’havia cele­brat cap.

Bar­ce­lona ha tin­gut els Jocs i els grans pre­mis de fórmula 1, que no té Madrid, però la capi­tal de l’Estat pretén acon­se­guir-los encara que sigui amb un circuït auto­mo­bilístic situat als car­rers de la ciu­tat o amb un riu Man­za­na­res que no ofe­reix pos­si­bi­li­tats per a les pro­ves aquàtiques.

No sé si es valora prou el fet econòmic dels Jocs de Bar­ce­lona del 1992. La ciu­tat era rela­ti­va­ment cone­guda a escala inter­na­ci­o­nal i de cop i volta passà a tots els mit­jans de comu­ni­cació del món i es con­vertí en una ciu­tat de pri­mera divisió. Aquest pres­tigi ha tin­gut una gran reper­cussió econòmica, si bé és difícil quan­ti­fi­car el nom­bre d’empre­ses que atra­gue­ren els Jocs.

Orga­nit­zar uns Jocs és molt com­plex i poden sor­gir pro­ble­mes. Veure el gua­nya­dor d’una meda­lla d’or dor­mint en un parc públic en lloc de l’hotel on s’hos­tat­java no és pre­ci­sa­ment un pres­tigi. I tam­poc que la senyora Hidalgo, alcal­dessa de París, pogués pre­ve­nir que venien uns aiguats impor­tants que embru­ta­rien les aigües del Sena, tan elo­gi­a­des pels orga­nit­za­dors. Una part dels neda­dors que par­ti­ci­pa­ren en les pro­ves del riu van ser trac­tats a l’hos­pi­tal.

L’orga­nit­zació a Bar­ce­lona va ser modèlica i així ho expres­sa­ren tots els par­ti­ci­pants. L’impacte econòmic d’uns Jocs és molt impor­tant, tot i que resulta difícil de cal­cu­lar. París ja tenia el pres­tigi ben gua­nyat, però no era el cas de Bar­ce­lona, que en va gua­nyar, a escala inter­na­ci­o­nal, gràcies a ells.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.