Opinió

Keep calm

Ja és Nadal al món

El mundo era tan reciente, que muchas cosas carecían de nombre, y para mencionarlas había que señalarlas con el dedo.” El Macondo de ficció de Gabriel García Márquez viu en el realisme màgic, però la màgia de la realitat sempre supera qualsevol ficció per molt bé que se la retrati. Sí, amics, el president veneçolà, Nicolás Maduro, ha avançat el Nadal a l’1 d’octubre. Diuen, diuen, diuen que Jordi Basté, ambaixador del Pare Noel a Barcelona, ja està fent les maletes per anar-hi.

No és cap broma. Resulta que el general Tapioca se’n va anar a la cadena oficialista Globo Visión, concretament al programa Maduro+, va afirmar que “huele a Navidad”, com el seu antecessor deia “aquí huele a azufre”, i que com que “gràcies al fet que tanquem el mes d’agost amb bones perspectives econòmiques”, ja es poden posar les boles, els arbres i tota la parafernàlia. Ahir a Caracas estaven a 28 graus.

Aquesta no és la primera vegada que Maduro avança el Nadal: ja ho va fer el 2020 per compensar la crisi per la pandèmia de la covid-19 i ho va tornar a fer el 2021. I encara que la Conferencia Episcopal de Veneçuela s’hagi queixat que, en realitat, l’advent comença l’1 de desembre, és evident que el naixement de Jesús es continuarà celebrant el 25 de desembre i que, en principi, els veneçolans no entraran al 2025 el 7 d’octubre. El que es fa és allargar l’anestèsia nadalenca, vist el ciri que té muntat al país.

De fet, és habitual que en aquestes dates el govern reparteixi menjar als barris més humils. I si a sobre la gent es distreu amb barrets de Papá Noel i nadales de Mariah Carey, mentre es posa dissimuladament a la presó l’opositor i presumpte guanyador de les eleccions Edmundo González Urrutia, doncs millor. Ara, no culpin el sàtrapa d’aquestes malifetes. Aquí ja fa temps que la maquinària l’engeguem cada vegada més aviat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia