Opinió

Tribuna oberta

Mèxic liderat per una dona

“ N

Si va ser insòlit per a la política mexicana una campanya electoral amb dues dones contrincants com a principals protagonistes. Tenir una dona com a presidenta dibuixa un horitzó inèdit per al país. Un panorama en si mateix fascinant. Dues dones contrincants que al final de la jornada electoral i malgrat la crispació de la qual parlaven els reporters, assumeixen amb dignitat i elegància els resultats. En el discurs d’ambdues escoltem i sentim un to equànime i paraules de reconeixement i respecte. Penso, intueixo i desitjo, que això sigui només l’inici d’una forma femenina de fer política. Una nova forma de comunicació i un nou llenguatge.

Malgrat el complex panorama d’un país l’entramat econòmic, social i polític del qual no pot escapar de les sinistres xarxes del narcotràfic, els discursos de totes dues dones al final de la jornada electoral van ser de pau. Que sense cap dubte és el primer que necessita el país. No crec que el fet de ser dona garanteixi per si mateix que les seves polítiques siguin les correctes. Però amb ella s’obre un panorama inèdit i una oportunitat històrica perquè comencin a fer fallida les estructures patriarcals i colonialistes de Mèxic, per donar pas a noves maneres de fer política, noves maneres de governar i noves maneres de fer oposició.

Xóchitl Gálvez va aconseguir concentrar al seu voltant una coalició insòlita en uns altres temps. És cert que molts mexicans van apostar per ella amb l’únic propòsit d’enderrocar el govern actual. Però el fet és que va aconseguir un consens sorprenent entre forces polítiques divergents.

Alguns han considerat Claudia Sheinbaum com l’ombra successora de López Obrador. Però el cas és que en el seu primer i breu discurs, va brillar amb llum pròpia. I és molt probable que quan prengui possessió molts descobreixin que té una veu intel·ligent de dona científica i culta, que poc s’assembla a la del seu antecessor.

El partit Morena, el d’AMLO i ara el de la doctora Sheinbaum, no té una llarga trajectòria històrica que assenyali clarament quines són les seves polítiques independentment dels candidats que les executin. Morena va ser creat pel mateix López Obrador l’any 2011 i va obtenir el seu registre electoral el 2014. És un partit molt jove que no està acabat. Sabem que els seus principis són l’anomenat humanisme mexicà, el benestar i la justícia social, i que es consideren antineoliberals. Quan Claudia Sheinbaum prengui possessió i formi govern, veurem quina és la lectura d’aquests principis en clau feminista.

El primer repte serà posar fi als llargs anys de feminicidis, reeducar el patriarcat i obrir un horitzó esperançador per a aquestes dones mexicanes històricament oprimides i silenciades per les estructures postcolonials que van conformar un Mèxic racista i classista.

Per cert, per contribuir en la desconstrucció d’aquestes estructures, ajudaria molt, com bé ha assenyalat la futura presidenta, que Espanya demanés, d’una vegada i per totes, perdó per l’extermini dut a terme en la conquesta i durant la colònia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia