Opinió

Apostar per la convivència

Conviure amb tantes formes de mobilitat no és fàcil

La mobilitat a les ciutats s’ha convertit en un tema clau de convivència, i cada cop som més conscients que cal canviar com ens movem per viure millor. Entre cotxes, autobusos, bicicletes i patinets, la convivència no sempre és fàcil. Però les coses estan canviant, sobretot amb la introducció de les zones de baixes emissions (ZBE).

Les ZBE limiten l’entrada de vehicles contaminants a certes parts de la ciutat. Això vol dir que si tenim un cotxe antic o que contamina massa, ja no podrem circular per aquestes zones. Bé, no a totes. És una mesura que busca, sobretot, millorar la qualitat de l’aire i pacificar les ciutats. Però és clar, això també implica que cal començar a pensar en alternatives al cotxe privat.

Aquí és on entra el transport públic, que ha de guanyar terreny. Els busos haurien de ser més freqüents, amb rutes que de veritat servissin a la gent i amb vehicles sostenibles. Amb un bon transport públic, deixar el cotxe a casa no hauria de ser cap drama. I parlant d’això, els aparcaments també són un tema important; cada cop hi ha menys lloc per deixar el cotxe al centre. Es vol desincentivar que la gent condueixi per la ciutat, així que l’oferta d’aparcaments es trasllada a zones perifèriques. Aquest canvi cal tenir-lo ben planejat.

I què passa amb les bicis i els patinets? Doncs que cada cop són més populars, i això està molt bé. Però també cal que hi hagi aparcaments segurs i carrils bici ben pensats, que no acabin amb bicicletes zigzaguejant entre cotxes i vianants. Això ajudarà a evitar conflictes i que tothom pugui moure’s sense problemes.

Conviure amb tantes formes de mobilitat no és fàcil. Fins fa poc, els cotxes dominaven els carrers, però això està canviant. Cada cop es dona més prioritat als vianants i als vehicles més sostenibles, com les bicicletes. Però perquè tot funcioni, és essencial que tothom respecti les normes, i això inclou conductors, ciclistes i vianants.

Tenim una oportunitat per construir ciutats més habitables i pacífiques. Això sí, cal que tots hi posem de la nostra part per adaptar-nos i fer que la convivència entre busos, cotxes, bicicletes i vianants sigui tan fluida com sigui possible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia