Opinió

Els efectes del vi de missa

No sé si ho saben, però alguns vins de missa arriben als 15 graus d’alcohol

Encara que el tema no aflori gaire sovint ni formi part de l’actualitat més candent, és obvi que hi ha una sobreexplotació dels pobres mossens a la diòcesi de Girona pel fet que, sent pocs com són, han d’atendre un munt de parròquies i fer unes quantes misses diàries per alimentar espiritualment els feligresos de cada indret. I això té unes repercussions clares, com per exemple haver de fer uns quants traguinyols de vi de missa en cada cerimònia. Probablement és el que va passar al mossèn de Camprodon, que va acabar sent detingut després de provocar un accident de trànsit, fugir del lloc dels fets i assolir una taxa d’alcoholèmia que indica que la graduació del vi de missa té els seus efectes secundaris.

No sé si ho saben, però alguns vins de missa arriben als 15 graus d’alcohol i, de fet, a l’Antic Testament ja s’explica que Noè, quan va veure que les aigües tornaven a baixar, va conrear la terra, va plantar una vinya, va beure del vi i es va embriagar fins a perdre el món de vista. Per tant, els riscos ja els coneixen des de fa segles, malgrat que de vegades, com ha passat al mossèn de Camprodon, se’ls en pot anar la mà.

De fet, diuen que els capellans varen ser els inventors dels vins ecològics i naturals, perquè, segons marca el cànon 924 del Codi del Dret Canònic, el vi de missa ha de ser natural, del fruit de la vinya, i no corromput. No s’hi pot agregar cap additiu ni conservant. Ja es veu que l’Església és entesa en vins, encara que les propietats organolèptiques i la graduació de cada vi depenen del gust dels bisbes de cada diòcesi, que trien una marca o una altra en funció de si els agrada més o menys. Després vindrà l’hàbit d’escurar o no l’ampolla, segons les tendències de cada capellà i de la set que tingui en cada moment.

I, encara que costi imaginar-s’ho, després del cas de Camprodon no seria estrany veure controls policials a la sortida de les esglésies, i especialment de les rectories, per comprovar el grau d’alcoholèmia en funció de si la cerimònia ha durat més o menys. Només els faltava això, als pobres mossens!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.