Opinió

Mirades

Escultura per visibilitzar el Parkinson

L’AGIP impulsa una escultura de Josep Coll i Pallés que s’inaugurarà el dia 26 a la placeta de l’avinguda Sant Francesc

Són més de trenta mil els catalans que pateixen la malaltia de Parkinson, un trastorn degeneratiu del sistema nerviós central que té com a símptomes principals la tremolor –a les mans, braços, cames o al cap–, la rigidesa, la lentitud en els moviments i la inestabilitat en la postura. És una malaltia crònica, progressiva i amb uns símptomes que es controlen però que empitjores amb el temps. A la regió sanitària de Girona es calcula que són 2.400 les persones que pateixen la malaltia. Hi ha una Associació Catalana de Parkinson i algunes associacions locals, però amb l’arribada de la covid moltes van deixar d’estar actives. A la ciutat de Girona, Victòria Saget, mestra i directora tants anys de l’Escola Migdia i també exregidora, en va ser conscient perquè ella mateixa pateix la malaltia i es va preocupar de buscar assessorament i ajuda. I va decidir impulsar l’Associació Gironina de Parkinson (AGIP) que es va constituir després de dos anys de feina i de la qual ella és la presidenta. El 26 d’octubre de fa dos anys es va constituir l’AGIP, i aquest 26 d’octubre s’inaugurarà una escultura a la placeta de l’avinguda Sant Francesc de Girona en col·laboració amb els amics de la Unesco, que l’ha apadrinat amb l’Associació Gironina de Parkinson.

L’objectiu de l’escultura (se n’inauguraran dues més dedicades a Sebas Parra i Francina Boris en altres punts de la ciutat) és visualitzar aquesta malaltia entre la ciutadania. L’associació va néixer a Girona però amb la voluntat d’arribar a totes les comarques gironines. Aquest any ho han fet a l’Alt Empordà i l’any vinent arribaran al Baix Empordà. A Girona l’AGIP ha fet diverses accions, com el mural a la llera de l’Onyar, al carrer General Mendoza, amb una gran tulipa, el símbol mundial del Parkinson. També han fet xerrades i han estat presents als carrers el Dia Mundial i han portat una obra de teatre guardonada als Lletra dels premis Bertrana a La Mercè. A Figueres han fet xerrades, com també a Roses.

Ara l’AGIP són 84 associats. Ho poden ser malalts o familiars i amics de gent que pateix la malaltia, però també altres ciutadans. Fan activitats setmanals: dilluns, tallers de memòria; dimarts, ping-pong; els dimecres, elaboració de material per vendre; els dijous, logopèdia i fisioteràpia, i marxa nòrdica els divendres, a més de les reunions dels grups de suport als malalts i també als familiars.

L’escultura que s’inaugurarà el dia 26 a dos quarts d’una, amb presència de l’alcalde, exalumne de la Victòria Saget, l’ha fet l’escultor Josep Coll i Pallés, gironí amb residència a Llabià, al municipi de Fontanilles, al Baix Empordà, on tot el poble està ple d’escultures seves. L’escultura Tulipa pel Parkinson es col·locarà a la placeta que hi ha molt a prop de la seu de l’AGIP, a l’avinguda Sant Francesc 30, 1r 1a, i que té com a contacte el correu [email protected]. Victòria Saget vol fer créixer l’associació. A molta gent li costa acceptar la malaltia i fer el pas per ajudar els altres i deixar-se ajudar. Per això creu que el fet que gent coneguda com el periodista Lluís Canut faci públic que pateix la malaltia, ajuda a la seva visualització. Com l’escultura que tindrem ben aviat a Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia