Opinió

Som 10 milions

Rèquiem pel coprincipat episcopal a Andorra?

El nou bisbe i la legalització de l’avortament obligaran a una reestructuració institucional

El nomenament de Josep-Lluís Serrano Pentinat com a nou bisbe d’Urgell i futur cap d’Estat d’Andorra i el camí per a legalitzar l’avortament, són els primers senyals d’una reestructuració del coprincipat episcopal. O fins i tot de la desaparició de la institució, com seria la voluntat del papa Francesc.

Serrano Pentinat és un home de plena confiança de la Santa Seu, arribat directament de Roma, amb formació i tasca diplomàtica i sense cap vincle amb la Conferència Episcopal Espanyola ni amb la Tarraconense. La seva funció, a mitjà termini, serà dur a terme totes les reunions i contactes necessaris per a elaborar un informe que serà analitzat pel Vaticà. El pas següent serà iniciar converses amb França, tenint en compte que l’altre cap d’Estat d’Andorra és el president d’aquell país, i amb Espanya.

Tot plegat serà un procés complicat, ja que segons estableix el títol III de la Constitució andorrana “els coprínceps d’Andorra són, conjuntament i indivisa, el cap d’Estat del Principat d’Andorra”. La clau passarà per mantenir l’actual règim polític i institucional però transformant-lo. D’aspirants no eclesiàstics al càrrec de cap d’Estat per part espanyola no n’han faltat, l’últim d’ells el Borbó emèrit, a qui l’aleshores copríncep episcopal, Joan Martí Alanis, va haver de parar els peus. El que és clar és que caldrà fer equilibris i reformar la Constitució, que data del 1993. Però no només pels càrrecs, també per encaixar-hi el text l’avortament.

L’actual bisbe, Joan-Enric Vives, que ja té les maletes a la porta, va afirmar el 2018 que deixaria el càrrec de cap d’Estat si s’aprovava l’avortament. La setmana passada el papa Francesc, en una visita a Bèlgica, el va igualar a un homicidi i fins i tot va acusar de “sicaris” els professionals que duen a terme interrupcions d’embarassos. Les declaracions del pontífex coincideixen amb les del ministre de Relacions Institucionals andorrà, Ladislau Baró, indicant que els primers avenços sobre la despenalització de l’avortament es tindran el 2025. “Estem treballant amb discreció i saviesa”, va dir en la mateixa línia del nunci vaticà Pietro Parolin, qui, en la seva darrera visita a Andorra –el 8 de setembre del 2023–, va mostrar la voluntat de buscar una sortida que doni resposta a la demanda popular.

Al mateix temps que Baró parlava de l’avortament al Consell General, l’entitat Acció Feminista va emetre un comunicat afirmant: “Ens consta que hi ha un desconeixement de tots els processos, el Servei Integral d’Atenció a la Dona no funciona i manca cobertura sanitària.”

La reclamació es va fer el 28 de setembre passat amb motiu del Dia pels Drets Sexuals i Reproductius i per la despenalització de l’avortament. Una altra associació, andorrana, Stop Violències, s’ha unit amb la veneçolana 100% Estrógeno per llançar conjuntament la campanya F*cked per donar visibilitat a escala global de les vulneracions de drets que afecten les dones a diversos països.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia