Opinió

Revifar paraules

Rescatar aquest llenguatge dels grans, com ha fet el Dr. Beltran en el seu llibre relacionat amb el lèxic de la salut, és feina de tots

En el nostre parlar del dia a dia hem deixat d’usar un grapat de mots, d’expressions i de frases fetes, i això de mica en mica va empobrint el nostre llenguatge. Incorporem noms nous per adaptar-nos al temps actual, però és una llàstima que expressions tan nostrades com: quedar ajocat, tenir cor agre, fer-nos una estrebada, agafar una bona galipàndria, estar enrogallat les anem deixant de banda. Cal aconseguir que aquestes paraules no es perdin, que s’utilitzin, que revifin. Ens ho deia molt clarament Antoni Beltran, aquest divendres passat, a la biblioteca Joan Vinyoli de Santa Coloma de Farners, on presentava el seu llibre Ensenya’m la llengua. L’autor, metge de professió, ha volgut recuperar un vocabulari popular que, com diu Màrius Serra, ens transporta a un món d’expressions mig oblidades a les golfes de la memòria. En la presentació va esmentar que el lèxic català, referit a la salut, està pioc i té unes quantes xacres derivades de l’estandardització de la llengua i de la influència del castellà. Va manifestar que els facultatius, a part de diagnosticar, curar, alleugerir i consolar, han de procurar no espantar els seus malalts amb paraules massa tècniques i enrevessades. Va sentenciar que el coneixement d’un llenguatge planer i col·loquial per part del personal sanitari afavoreix la seva relació amb els pacients i la informació es fa més entenedora i comprensible. Va precisar que unes paraules adequades poden estalviar un munt de proves complementàries, de vegades innecessàries. La llengua també forma part de la curació, deia, és un element essencial de l’acte mèdic. Un llibre que val la pena tenir-lo a la capçalera. A la sortida de l’acte els assistents anaven recordant mots, ara totalment en desús, que hem substituït per d’altres importats que no ens són tan propis. Preparar el fato, fer una moixaina o inflar bufes ho hem canviat per preparar els tàpers, fer carícies, inflar globus. Rescatar aquest llenguatge dels grans, com ha fet el Dr. Beltran en el seu llibre relacionat amb el lèxic de la salut, és feina de tots. Mitjans de comunicació, institucions, entitats hi tenen molt a dir i la població, en general, molt a aportar. Posem-nos-hi! Com dirien els nostres avis: El català va de baixa i cal escarrassar-nos perquè faci una revifalla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.