De set en set
L’oli d’oliva, més barat
L’oli d’oliva ha baixat de preu. No pas perquè hagin canviat les nefastes condicions que van provocar, l’any passat, un encariment important: la collita va caure del 50% a causa de la sequera, i amb aquest ja són tres els anys que la producció s’haurà enfonsat. D’on no n’hi ha, no en pot rajar, i com que no hi havia producció però sí demanda, el preu de l’oli es va enfilar. Ara les condicions per als pagesos no han canviat, no. Aquesta campanya tornarà a ser dolenta i, segons deia Mireia Rourera en un reportatge publicat dimecres a aquest diari, la collita d’oli d’oliva tornarà a caure a la meitat respecte a la producció mitjana històrica i només arribarà a les 16.500 tones. I com és que baixa de preu del litre d’oli? Doncs perquè a Andalusia enguany fan una campanya excel·lent, amb les oliveres carregades i una collita un 66% superior a l’anterior. “I quan s’omplen els dipòsits a Andalusia, el preu baixa”, explicava Jordi Pascual, responsable nacional del sector de l’oli d’Unió de Pagesos. Per això encara fa més mal que diumenge passat el president Illa assistís, a Sabadell, a la Festa del Primer Oli de Jaén. De Jaén. Un menyspreu injustificable i immerescut per als nostres productors. El mateix dia se celebraven dues fires amb una bona mostra dels millors olis catalans, la Fira de l’Oli Verd de Maials i la Fira de l’Oli Nou de Reus. Aquests dies se’n celebren a moltes altres poblacions. El nostre és un país d’oli, també. Divendres començarà a Tarragona la Fira de l’Oli Nou DOP Siurana, una de les cinc denominacions d’origen protegides del país. Vagin i vegin i comprin. L’oli no es car.