Opinió

El factor humà

Persiana amunt

Valenta i jove, Anna Campos fa reviure L’Estrella, la pastisseria més antiga de Barcelona, a Nou de la Rambla

Ahir va ser un dia emo­ci­o­nant. El forn de L’Estre­lla, al soter­rani on hi ha l’esplèndid obra­dor de la pas­tis­se­ria situ­ada al número 32 del car­rer Nou de la Ram­bla, va tor­nar a cre­mar. Feia mesos que estava apa­gat, inac­tiu. Davant per davant de l’embo­ca­dura de la gran cavi­tat roent, fent anar amb des­tresa la llarga pala de fusta, enfor­nant i desen­for­nant pas­tis­sos, l’Anna Cam­pos.

El binomi que for­men l’Anna i el negoci de L’Estre­lla és, sim­ple­ment, emo­ci­o­nant, perquè el nai­xe­ment de qual­se­vol negoci sem­pre ho és, però si del que es tracta és de fer renéixer la pas­tis­se­ria més antiga de la ciu­tat de Bar­ce­lona, amb una força, unes ganes i una ener­gia que només pot posar algú amb 25 anys aca­bats de fer, ales­ho­res es tracta d’un esde­ve­ni­ment extra­or­di­nari, dels que merei­xen traca i moca­dor o, en aquest cas, una bona ampo­lla de cava i un tor­te­llet de nata per cele­brar-ho!

El que va fer ahir l’Anna és pro­var per pri­mer cop l’estat de fun­ci­o­na­ment del forn del seu nou negoci, o millor dit, va començar a escal­far motors per pre­pa­rar la immi­nent ober­tura de la pas­tis­se­ria, pre­vista pel dis­sabte 30 de novem­bre. “Farem com si res no hagués pas­sat”, diu som­ri­ent. No hi haurà ni fes­tes ni històries, aquell dis­sabte a les sis del matí l’Anna anirà a fer la bri­oi­xe­ria i a dos quarts de nou la Judit apu­jarà per pri­mer cop la per­si­ana per donar la ben­vin­guda als pri­mers cli­ents i començar a des­pat­xar el gènere.

La per­si­ana de L’Estre­lla no xer­rica des de l’estiu, quan la Mont­ser­rat Martínez es va jubi­lar i va deci­dir tan­car el negoci. L’Anna, que és molt jove, però que ja atre­sora l’experiència d’haver pas­sat per qua­tre pas­tis­se­ries dife­rents, una de les quals la va fun­dar ella mateixa al car­rer Dipu­tació de Bar­ce­lona, s’havia ini­ciat en la pràctica de l’ofici a l’obra­dor de L’Estre­lla i, com que conei­xia la pro­pietària, sabia de les seves inten­ci­ons de jubi­lar-se i tras­pas­sar el negoci. No s’ho va pen­sar dues vega­des, es va que­dar amb la llicència de la pas­tis­se­ria més antiga de Bar­ce­lona i des de fa set­ma­nes tre­ba­lla per posar a punt l’espai de botiga i l’obra­dor.

No hi ha millor notícia que una per­sona jove impli­cada en la con­ser­vació de la pell de Bar­ce­lona. És cos­tum de la premsa de la ciu­tat explo­tar la lla­gri­meta cada cop que un negoci històric plega veles i els car­rers que­den una mica des­pu­llats del pai­satge de tants anys que de seguida can­via amb un negoci modern, imper­so­nal, dedi­cat al turista. Però, gràcies l’Anna, L’Estre­lla seguirà sent L’Estre­lla, els apa­ra­dors de fusta i vidre segui­ran lluint les mera­ve­lles de la pas­tis­se­ria d’aquest país –“Jo em quedo amb el mas­sini”, diu la pas­tis­sera– i l’inte­rior de l’esta­bli­ment, ideat quan el moder­nisme no era ni una idea, i refor­mat a mit­jans del segle XX, seguirà mera­ve­llant bar­ce­lo­nins i turis­tes que no podran resis­tir l’encant d’entrar-hi, seure en un dels tam­bo­rets que ja hi ha i acom­pa­nyar un cafè amb un bon tall de pastís.

A l’Anna li fal­ta­ran tam­bo­rets. “Tot­hom té ganes que obrim. Quan apu­gem la per­si­ana sem­pre hi ha tres o qua­tre per­so­nes que s’interes­sen pel que fem i ens dema­nen quan començarem”, diu amb il·lusió la jove pas­tis­sera Cam­pos. Queda poc. Un fil de greix a la junta, la per­si­ana llis­carà lleu­gera amunt i llarga vida a la que per un temps serà, a la vegada, la més jove però també la més antiga pas­tis­se­ria de Bar­ce­lona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia