Opinió

Mirades

Regidores sota les bombes

Gemma Busquets Ros publica a Llibres del Segle la història de les dues dones regidores a Girona el gener del 39

El febrer del 2017 la peri­o­dista d’aquest diari Gemma Bus­quets Ros (Banyo­les, 1975) va gua­nyar la II Beca Rahola, que ator­guen l’Ajun­ta­ment de Girona i el Col·legi de Peri­o­dis­tes de Cata­lu­nya dins dels pre­mis Car­les Rahola de comu­ni­cació local, amb el pro­jecte de recerca El vot femení a la premsa de les comar­ques giro­ni­nes (1931-1936). El jurat va des­ta­car en aquell moment “el buit que omple aquesta pro­posta de recerca, que té com a objec­tiu visi­bi­lit­zar la dona en la història, en el con­text d’una època deter­mi­nada i a par­tir de la premsa giro­nina”. Un tema d’interès encara actu­al­ment. Un any després, es va pre­sen­tar el tre­ball, molt interes­sant i que reflec­tia com va ser rebuda la irrupció de la dona en el món de la política. No gaire bé, no ens enga­nyem. Eva Vázquez, par­lant de la recerca, expli­cava en un arti­cle que, com a la resta de l’Estat, hi va haver molt poca con­vicció per part dels par­tits, tant con­ser­va­dors com d’esquerra, per per­me­tre-ho, i que, de fet, ERC va acon­se­guir ajor­nar-ne l’apli­cació en les elec­ci­ons cata­la­nes del 1932. Els par­tits d’esquerra tenien por que les dones votes­sin el que els deia el seu home o, pit­jor encara, el seu con­fes­sor.

D’aque­lla interes­sant recerca, Bus­quets es va fixar en uns noms des­co­ne­guts. Conei­xia Antònia Adro­her, pri­mera regi­dora a la ciu­tat de Girona, però es va ado­nar que el 28 de febrer del 1939, l’endemà de la cai­guda de Bar­ce­lona a mans dels naci­o­nals, es va cons­ti­tuir l’últim ajun­ta­ment repu­blicà de Girona, per inten­tar resis­tir. Una set­mana després, els fac­ci­o­sos entra­ven a la ciu­tat. Però Bus­quets es va ado­nar que dues dones for­ma­ven part d’aquell dar­rer con­sis­tori: Ange­lina Compte Lliuró i Ángela Moñino Comas. No en sabia res. Ningú sabia què els havia pas­sat després de ser regi­do­res encara no una set­mana.

I de la curi­o­si­tat i la feina de Bus­quets, neix Matri­oix­ques sota les bom­bes. Regi­do­res repu­bli­ca­nes entre la guerra i l’exili, que li acaba de publi­car l’edi­to­rial Lli­bres del Segle i que avui pre­senta a la sala Miquel Diumé de l’Ajun­ta­ment de Girona (19h). En el lli­bre s’explica la lluita ins­ti­tu­ci­o­nal de les dar­re­res regi­do­res a la rere­guarda i la recerca de la seva història per recu­pe­rar-ne la memòria que la llarga nit del fran­quisme havia esbor­rat i que no s’havia recu­pe­rat, excep­tu­ant-ne alguns casos, durant la Tran­sició. La inves­ti­gació periodística ens porta al que l’edi­to­rial ano­mena “un cali­dos­copi d’històries de vida inèdites, de relats silen­ci­ats, de la quo­ti­di­a­ni­tat a la rere­guarda de Girona que s’obren com les matri­oix­ques que es van enviar, de Rússia a París, les com­pa­nyes regi­do­res Compte i Moñino”, que evi­dent­ment van aga­far el camí de l’exili.

Un lli­bre històric, fet amb rigor i amb la volun­tat periodística d’expli­car històries des­co­ne­gu­des que ens mos­tren dones avançades al seu temps que van tenir un paper impor­tant i que ens són encara des­co­ne­gu­des. Hi ha la història de les dues dones regi­do­res, però de mol­tes dones i de molts fets més que, amb paciència, Bus­quets ha anat inves­ti­gant, fent una recerca com­plexa a la premsa giro­nina, bus­cant noms i con­tac­tant fami­li­ars, i ha acon­se­guit treure a la llum històries vis­cu­des que tenim el dret i l’obli­gació de conèixer. Quin gran lli­bre, Gemma!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.