Som 10 milions
L’escola que no vol callar
Acció valenta i inspiradora la que van dur a terme els membres de l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) de l’escola pública La Minerva divendres a Calella. Durant unes hores la cèntrica plaça de l’Església va esdevenir escenari i altaveu d’una protesta molt particular. Vorejant la ironia, però amb un marcat caràcter social, l’entitat va penjar un seguit de fotografies que, com si es tractés d’una exposició, mostraven la llarga llista de mancances que hi ha a les instal·lacions ubicades al parc Dalmau i que arrosseguen de fa anys. En aquesta ocasió sí que les imatges valien més que mil paraules i les esquerdes a les parets, les portes que no tanquen, els radiadors rovellats, els lavabos que no funcionen, els terres aixecats i les aixetes que perden aigua explicaven clarament una situació que s’ha agreujat amb el temps i que ja no té retorn. Així ho va manifestar a través de les ones de Ràdio Calella el president de l’AFA, Adil Marouan, que va recordar que les reivindicacions per afrontar els desperfectes ja s’havien fet el desembre de fa dos anys quan la quantitat de 15.000 euros atorgada per l’Ajuntament es veia clarament insuficient. Una quantitat que era la mateixa per a l’escola El Far amb una gran diferència: la Minerva ja ha fet vint anys i El Far, que es va reobrir a la fàbrica Llobet, tot just n’ha complert sis.
Sigui com sigui, va reconèixer Marouan, tan bon punt es va informar les autoritats locals la intenció d’“ensenyar les vergonyes” del centre en un espai públic, la reacció del consistori no es va fer esperar i va enviar a l’escola la brigada municipal perquè comencés a arreglar allò que estava espatllat. A més, a l’octubre el mateix alcalde, Marc Buch, va anunciar que la partida d’inversions del 2025 incloïa una partida per fer nous tots els lavabos d’infantil.
No ha estat un any fàcil per a La Minerva, que va veure com Educació li reduïa a un sol grup l’I3 i en canvi n’acceptava un de nou a l’Escola Pia concertada. El centre és, de llarg, el que assumeix un nombre més alt d’alumnes vulnerables i la major part de la segregació escolar de la ciutat que, com moltes altres, no reparteix equitativament l’alumnat amb necessitats específiques. Segons dades facilitades en el seu moment per Calella en Comú Podem, el 49% d’infants d’I3 del centre pertanyen a aquest grup, mentre que a la resta d’escoles de primària el percentatge es mou al voltant del 25%. L’escola lamenta que aquestes xifres ajudin a crear la imatge distorsionada del centre, com si es tractés ”d’una escola de segona”. En qualsevol cas, lluny de llepar-se les ferides, a La Minerva mantenen la lluita per posar fi a la segregació i aquest mateix mes han exposat el seu cas davant els grups del Parlament i han reclamat que s’actuï “amb fermesa i urgència per garantir les mateixes oportunitats a tots els infants de la ciutat i afavorir la cohesió social d’una societat igualitària i integradora”.