Opinió

Mirades

Cruyff, Carabén, Barça i Catalunya

‘El contracte’ és un llibre de Ramon M. Piqué que, a partir del fitxatge de Johan Cruyff, explica el nostre país

Què hauria passat si l’estiu de 1968, a l’Empordà, un jove economista i advocat català, Armand Carabén, no hagués recollit en autoestop dues nois holandeses que hi passaven les seves vacances? Sens dubte que moltes coses podrien haver canviat i no només per al Barça, sinó també d’alguna manera per a tot el país, perquè el fitxatge de Johan Cruyff va ser una sacsejada d’aire fresc que va canviar moltes coses en el club però també en la societat perquè, en aquells anys i després, el Barça va actuar com l’exèrcit desarmat de Catalunya, en definició de Vázquez Montalbán, i va suplir les moltes mancances que per a una nació té el fet de no ser un estat. D’aquí el Més que un club que va formular Narcís de Carreras i en què va aprofundir el seu successor en el càrrec de president, Agustí Montal.

Tot això és el que explica El contracte, el llibre de Ramon M. Piqué (Lleida, 1980) que ha publicat Columna i que es presentarà demà passat, dia 11, a la Casa de Cultura de Girona-Llibreria Empúries. Un llibre que porta per subtítol Cruyff, Carabén, Catalunya, al qual jo m’he atrevit a afegir “Barça” en el títol d’aquest article. Carabén és el personatge central del llibre, però no és una biografia de Carabén. Tampoc no ho és de Johan Cruyff, tot i que gira al seu entorn. No és un llibre sobre el Barça o, millor dit, no és només un llibre sobre el Barça i sí que serveix per explicar Catalunya.

Armand Carabén va ser un economista conegut i reconegut. Molts el vam conèixer perquè va ser el gerent del Barça d’Agustí Montal i l’home que, gràcies als contactes que va establir en casar-se amb la Marjolijn, una d’aquelles dues noies holandeses que van pujar en autoestop a l’Empordà, va ser qui va possibilitar que el millor jugador d’Europa i del món deixés l’Ajax, amb el qual havia guanyat vuit lligues i tres copes d’Europa seguides, i, després de dues Pilotes d’Or, fitxés pel Barça, un club que feia 14 anys que no guanyava la lliga.

Va ser una història d’amor i d’èxit, que és la que ens relatava aquest explicador d’històries que és Ramon M. Piqué a partir de la pressió que li va exercir el seu amic Jaume Clotet quan li va explicar la història que li rondava pel cap. Piqué, publicitari, guionista, director creatiu, director de programes com ara Silenci?, Ànima i Bestiari il·lustrat, ara publicista al capdavant de Tractor, el seu estudi de comunicació i consultoria, és un cruyffista militant i amic de David Carabén, ànima de Mishima i fill de l’economista que ens va portar Cruyff. Versos de cançons del Mishima obren els capítols d’aquest llibre que es llegeix extraordinàriament bé i que ens explica el perquè el fitxatge del millor jugador del món va canviar el club i el país. L’autor ho diu molt clarament. No és un llibre de futbol en el sentit clàssic, però hi ha futbol, com hi ha Barça i Cruyff però no és un llibre del Barça i de Cruyff. “Aquest és un llibre sobre el factor humà. De com les relacions entre les persones i els petits detalls poden canviar el curs de la història.” Això ho explica en Piqué. Com “l’efecte papallona que genera l’arribada de Cruyff al Barça és incommensurable”. Un viatge a la mentalitat del país i una història catalana d’èxit, la de Cruyff i la de Carabén.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.