Opinió

Mirades

Cruyff, Carabén, Barça i Catalunya

‘El contracte’ és un llibre de Ramon M. Piqué que, a partir del fitxatge de Johan Cruyff, explica el nostre país

Què hau­ria pas­sat si l’estiu de 1968, a l’Empordà, un jove eco­no­mista i advo­cat català, Armand Carabén, no hagués reco­llit en auto­es­top dues nois holan­de­ses que hi pas­sa­ven les seves vacan­ces? Sens dubte que mol­tes coses podrien haver can­viat i no només per al Barça, sinó també d’alguna manera per a tot el país, perquè el fit­xatge de Johan Cruyff va ser una sac­se­jada d’aire fresc que va can­viar mol­tes coses en el club però també en la soci­e­tat perquè, en aquells anys i després, el Barça va actuar com l’exèrcit des­ar­mat de Cata­lu­nya, en defi­nició de Vázquez Mon­talbán, i va suplir les mol­tes man­can­ces que per a una nació té el fet de no ser un estat. D’aquí el Més que un club que va for­mu­lar Narcís de Car­re­ras i en què va apro­fun­dir el seu suc­ces­sor en el càrrec de pre­si­dent, Agustí Mon­tal.

Tot això és el que explica El con­tracte, el lli­bre de Ramon M. Piqué (Lleida, 1980) que ha publi­cat Columna i que es pre­sen­tarà demà pas­sat, dia 11, a la Casa de Cul­tura de Girona-Lli­bre­ria Empúries. Un lli­bre que porta per subtítol Cruyff, Carabén, Cata­lu­nya, al qual jo m’he atre­vit a afe­gir “Barça” en el títol d’aquest arti­cle. Carabén és el per­so­natge cen­tral del lli­bre, però no és una bio­gra­fia de Carabén. Tam­poc no ho és de Johan Cruyff, tot i que gira al seu entorn. No és un lli­bre sobre el Barça o, millor dit, no és només un lli­bre sobre el Barça i sí que ser­veix per expli­car Cata­lu­nya.

Armand Carabén va ser un eco­no­mista cone­gut i reco­ne­gut. Molts el vam conèixer perquè va ser el gerent del Barça d’Agustí Mon­tal i l’home que, gràcies als con­tac­tes que va esta­blir en casar-se amb la Mar­jo­lijn, una d’aque­lles dues noies holan­de­ses que van pujar en auto­es­top a l’Empordà, va ser qui va pos­si­bi­li­tar que el millor juga­dor d’Europa i del món deixés l’Ajax, amb el qual havia gua­nyat vuit lli­gues i tres copes d’Europa segui­des, i, després de dues Pilo­tes d’Or, fitxés pel Barça, un club que feia 14 anys que no gua­nyava la lliga.

Va ser una història d’amor i d’èxit, que és la que ens rela­tava aquest expli­ca­dor d’històries que és Ramon M. Piqué a par­tir de la pressió que li va exer­cir el seu amic Jaume Clo­tet quan li va expli­car la història que li ron­dava pel cap. Piqué, publi­ci­tari, guio­nista, direc­tor cre­a­tiu, direc­tor de pro­gra­mes com ara Silenci?, Ànima i Bes­ti­ari il·lus­trat, ara publi­cista al cap­da­vant de Trac­tor, el seu estudi de comu­ni­cació i con­sul­to­ria, és un cruyf­fista mili­tant i amic de David Carabén, ànima de Mis­hima i fill de l’eco­no­mista que ens va por­tar Cruyff. Ver­sos de cançons del Mis­hima obren els capítols d’aquest lli­bre que es lle­geix extra­or­dinària­ment bé i que ens explica el perquè el fit­xatge del millor juga­dor del món va can­viar el club i el país. L’autor ho diu molt clara­ment. No és un lli­bre de fut­bol en el sen­tit clàssic, però hi ha fut­bol, com hi ha Barça i Cruyff però no és un lli­bre del Barça i de Cruyff. “Aquest és un lli­bre sobre el fac­tor humà. De com les rela­ci­ons entre les per­so­nes i els petits detalls poden can­viar el curs de la història.” Això ho explica en Piqué. Com “l’efecte papa­llona que genera l’arri­bada de Cruyff al Barça és incom­men­su­ra­ble”. Un viatge a la men­ta­li­tat del país i una història cata­lana d’èxit, la de Cruyff i la de Carabén.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.