Opinió

Mirades

I demà tampoc no ens tocarà

Molta gent continua jugant cada any a la loteria de Nadal de l’Estat amb l’esperança que si li toca pugui tapar algun forat

M’agra­da­ria molt equi­vo­car-me de ple i que demà al mig­dia algú em pugui collo­nar perquè m’hagi tocat la grossa, el pri­mer premi de la lote­ria de l’Estat, que se sor­te­jarà des de Madrid (d’on, si no?). El sor­teig més espe­rat de l’any, diuen. I sí, tot i que sem­pre com­pro algun número de la Grossa de la Gene­ra­li­tat i estic cons­ci­en­ciat que la lote­ria és bàsica­ment una gran recap­tació per a l’Estat cada set­mana i espe­ci­al­ment per Nadal, també tinc algun dècim amb un número que demà es posarà al bombo aquell tan gran que veiem per la tele­visió. Perquè la tele­visió retrans­met el sor­teig i, tot i que mai ho he entès, té una bona audiència, és a dir, hi ha molta gent que té encès l’apa­rell i està al cas quan surt algun dels números pre­mi­ats, que, en aquest sor­teig en par­ti­cu­lar, són molts. I no par­lem de les ràdios, que tenen un cert des­fici per anar fent la pro­gra­mació amb la hipnòtica can­ta­re­lla dels nens de Sant Ilde­fons de fons.

Sí, no ens enga­nyem, d’una manera o altra, la majo­ria de gent que pot, i pot­ser algú que no ho hau­ria de fer, juga a la lote­ria. Jo mateix en soc un exem­ple amb aquest arti­cle. Ho fan amb l’espe­rança que un cop de sort els per­meti res­pi­rar i fer allò que en diem tapar algun forat. Però són molts els cri­dats i pocs els esco­llits. He lle­git que els cata­lans no hi tenim tanta tirada com d’altres, a això de la lote­ria de demà, però els números ho des­men­tei­xen, tot i que hi ha llocs com Madrid (per l’efecte capi­ta­li­tat) i Anda­lu­sia que van al davant. Reme­nant Goo­gle, he vist que fa pocs anys la mit­jana del que es gas­ta­ven els giro­nins era d’uns 40 euros, més baixa però no gaire que els bar­ce­lo­nins i els tar­ra­go­nins, però força infe­rior a la dels llei­da­tans. No em refio de les estadísti­ques i segur que, en la dada de Lleida, que doblava la dels altres cata­lans, hi deu tenir a veure la quan­ti­tat de dècims que venia aque­lla admi­nis­tració de Sort d’aquell senyor que es va fer mili­o­nari i volia anar a la Lluna (crec).

Ara bé, el que m’admira aquests dies pas­sats són les cues de gent dis­po­sada a fer-les per acon­se­guir un dècim d’una admi­nis­tració en par­ti­cu­lar. De fet també a casa nos­tra podem veure cues. I em costa d’enten­dre. Com també hi ha tràfic de dècims i bit­llets. Aquest dia vaig veure com un amic meu que viu habi­tu­al­ment a Madrid anava repar­tint o inter­can­vi­ant dècims que devia haver com­prat a una d’aques­tes admi­nis­tra­ci­ons famo­ses del regne d’Ayuso. En por­tava molts i molts. Li desitjo tota la sort del món, però em temo que li pas­sarà com a la gran majo­ria, que s’haurà de con­for­mar amb allò d’“almenys que tin­guem salut”, amb la satis­facció que et tor­nin els diners o amb els pre­mis menors. La gran rifa espa­nyola de Nadal em va pas­sar una vegada ben a prop i un número que com­prava habi­tu­al­ment cada any no el tenia el dia que va tocar. Almenys va arre­glar alguna cosa a un grup de bons amics. O sigui que, pas­sada a la història la gran fei­nada que ens supo­sava als dia­ris en paper fer espe­ci­als d’urgència amb els pre­mi­ats cada any, hau­rem d’espe­rar a veure per tele­visió o sen­tir a la ràdio com s’obren ampo­lles de cava de baix preu, es fan les matei­xes fotos de sem­pre i es repe­teix: “Almenys que tin­guem salut!”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.