Opinió

Lletra petita

Ignorància atrevida

“La moda de qüestionar-ho tot sense tenir ni el més mínim argument no ens fa més intel·ligents, sinó que ens enfonsa en la més trista de les misèries

Un estudi ela­bo­rat per la Fun­dació Espa­nyola per a la Ciència i la Tec­no­lo­gia (Fecyt) revela que el 53% dels científics que par­len en els mit­jans de comu­ni­cació sobre el canvi climàtic han estat qüesti­o­nats o insul­tats direc­ta­ment. I el per­cen­tatge s’eleva al 74,1% en aquells que trac­ten sobre la covid. En con­cret, han rebut insults el 30,38%, comen­ta­ris des­pec­tius sobre la seva capa­ci­tat pro­fes­si­o­nal el 28,69% i opi­ni­ons des­fa­vo­ra­bles sobre la seva inte­gri­tat pro­fes­si­o­nal el 17,72%. I per aca­bar-ho d’arro­do­nir, l’asset­ja­ment mediàtic és més recur­rent entre les dones científiques (56,86%) que entre els seus col·legues homes (46,21%). Tots els enques­tats coin­ci­dei­xen a dir que les xar­xes soci­als són el ter­reny més abo­nat per tras­lla­dar-hi els atacs i que X s’endú la palma grossa. En un món domi­nat per les pan­ta­lles, on sem­bla que no queda temps per refle­xi­o­nar sobre l’allau d’infor­mació que ens arriba i que, en el cas que la pro­ces­sem, l’obli­dem al cap d’uns segons arra­co­nada per noves notícies, aquest esce­nari esdevé d’una peri­llo­si­tat extrema. Posar en dubte el bagatge pro­fes­si­o­nal de la ciència, i dels pro­fes­si­o­nals que en for­men part, quan els nega­ci­o­nis­tes estan obte­nint quo­tes de poder molt altes ens plan­teja un futur sense debat, de dis­curs únic i on els interes­sos par­ti­cu­lars s’impo­sen a la rea­li­tat, per molt que sigui evi­dent. Negar el canvi climàtic o posar en dubte la pandèmia de la covid va més enllà d’un mer exer­cici d’expressió lliure en una pla­ta­forma tan pode­rosa com X. La ignorància és molt atre­vida, però encara ho és més la ceguesa davant fenòmens que no tan sols ja no es poden obviar, sinó que són l’avant­sala d’altres de pit­jors que hau­rem d’afron­tar més aviat del que ens pensàvem. I negar-los no els farà des­a­parèixer, mal­grat que cada cop és més gran el nom­bre de per­so­nes que s’apun­ten a les pro­cla­mes més absur­des. La moda de qüesti­o­nar-ho abso­lu­ta­ment tot sense tenir ni el més mínim argu­ment no ens fa més intel·ligents, sinó que ens enfonsa en la més trista de les misèries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.