Opinió

Tribuna

El vi i la poètica de la terra

“L’editorial Vibop és un segell editor que té el vi com a eix vertebrador i que, de mica en mica, ha anat eixamplant horitzons
“A ‘Cartes i poemes’, Julià Guillamon tracta la correspondència personal entre Josep Palau i Fabre i Joan Perucho i permet descobrir l’essència d’una època

En aquest món glo­bal on des­a­pa­rei­xen a mar­xes forçades la sin­gu­la­ri­tat i les espe­ci­a­lit­za­ci­ons, arren­car un pro­jecte aco­tat i cen­trat en una única temàtica sem­bla una mena de suïcidi con­tra­cor­rent, una aven­tura con­dem­nada a ser mino­ritària. Ves per on, la peri­o­dista Mont­ser­rat Serra (Ale­lla, 1969) després de tre­ba­llar al set­ma­nari El Temps, a pro­gra­mes com Avisa’ns quan arribi el 2000, Temps era temps i de ser la res­pon­sa­ble del canal de lle­tres de Vilaweb, diri­geix la revista Papers de vi i comença a orga­nit­zar acti­vi­tats lli­ga­des amb el món de la viti­cul­tura i, espe­ro­nada per la bona recepció i les bones vibra­ci­ons que aquest ter­ri­tori li pro­por­ci­o­nava, deci­deix con­cre­tar-ho tot en la cre­ació, l’any 2017, de l’edi­to­rial Vibop.

Amb aquest nom, prou des­crip­tiu i evo­ca­dor, que remet a l’uni­vers del vi i al jazz lliure i sense bar­re­res de Char­lie Parker, The­lo­nius Monk o Dizzy Gilles­pie i que, a la vegada, és tota una decla­ració d’inten­ci­ons, sor­geix un segell edi­tor que té el vi com a eix ver­te­bra­dor i que, de mica en mica ha anat eixam­plant horit­zons. A la col·lecció La Sirena, coe­di­tada amb la Fun­dació Palau de Cal­des d’Estrac, hi tro­bem un interes­sant pro­jecte que vol fer molt més visi­ble l’obra intensa i extensa que va dei­xar Josep Palau i Fabre. Publi­quen un títol a l’any i enguany li ha tocat a Car­tes i poe­mes, la cor­res­pondència per­so­nal entre Palau i Joan Perucho, a càrrec de Julià Gui­lla­mon, biògraf i pro­fund conei­xe­dor de l’obra de Perucho que en fa el pròleg i l’epíleg.

El gènere epis­to­lar, cada dia més engo­lit i superat per les noves tec­no­lo­gies, a més de ser una mera­ve­llosa manera d’endin­sar-se en la història, per­met conèixer aspec­tes molt interes­sants de les per­so­nes que s’inter­can­vien les car­tes. En aquest cas con­cret, els dos escrip­tors es van conèixer de joves, quan estu­di­a­ven després de la guerra en les pri­me­res pro­mo­ci­ons de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona i van començar a col·labo­rar en revis­tes clan­des­ti­nes. Palau, més estra­fo­lari, radi­cal i obert al món, i Perucho, molt més tra­di­ci­o­nal i intro­ver­tit, van con­ge­niar gràcies a les inqui­e­tuds literàries que podien arri­bar a com­par­tir. De fet, Luján explica al seu die­tari que Palau, Perucho, Fran­cesc Goday, Antoni Vila­nova i ell mateix for­ma­ven un grup que es dedi­cava a cri­ti­car i a bur­lar-se de tot i de tot­hom. A par­tir d’aquesta conei­xença ini­cial, el Joan i el Josep van anar par­ti­ci­pant en pro­jec­tes comuns i també van viure alguns des­a­cords més o menys seri­o­sos i dura­dors.

El lli­bre arrenca amb el poema que Palau va dedi­car a Perucho l’any 1943 al lli­bre Imi­tació de Ros­selló-Pòrcel i amb el que Perucho va dedi­car a Palau a Sota la sang de l’any 1947. A par­tir d’aquí, man­te­nint sem­pre la cor­recció i l’edu­cació pròpies de l’època, un seguit de car­tes que arren­quen el 7 de juliol de 1944 i que, amb inter­mitències més o menys llar­gues, aca­ben el 5 d’octu­bre de 1966. També hi tro­bem apèndixs amb tres inèdits: dos poe­mes de Joan Perucho i un text de Josep Palau; poe­mes i arti­cles cone­guts i publi­cats amb ante­ri­o­ri­tat en dife­rents lli­bres, revis­tes o dia­ris; algu­nes foto­gra­fies i un capítol final amb les dedi­catòries que un i altre es van fer en dife­rents lli­bres dels que ana­ven publi­cant.

També ens per­met, a més de res­se­guir, amb inter­mitències, les rela­ci­ons per­so­nals i els lli­gams que van man­te­nir els dos escrip­tors, des­co­brir l’essència d’una època i, sobre­tot, explo­rar anècdo­tes i situ­a­ci­ons que, d’una banda, diuen molt de l’habi­li­tat, el mes­tratge i el rigor de Julià Gui­lla­mon a l’hora d’explo­rar, reme­nar i espor­gar mate­rial i docu­men­tació molt diversa per aca­bar fent-la con­ver­gir en temes i per­so­nat­ges con­crets, i de l’altra, ens marca també les no sem­pre fàcils rela­ci­ons entre ells, com la vegada en què Palau i Fabre es va enfa­dar molt quan, en una visita a Picasso, Perucho, que era una fura, es va avançar i es va que­dar una lito­gra­fia que el Josep va con­si­de­rar que ell merei­xia més. I com aquesta n’hi ha unes quan­tes que podeu des­co­brir en aquest magnífic Car­tes i poe­mes. Del que estic segur és que Joan Perucho, hedo­nista i bon vivant, hau­ria estat encan­tat de ser tema d’una edi­to­rial que va néixer amb el vi com a motiu de base. I que Palau, molt més fru­gal i aus­ter, s’hau­ria sen­tit orgullós d’aquesta ini­ci­a­tiva edi­to­rial que s’arrela al ter­ri­tori i a la poètica de la vida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.