Opinió

Tribuna

La clau és el poder

“El poder normalment l’ha tingut Espanya. Durant el Procés van coexistir dos poders: el del moviment que empenyia els polítics independentistes cap a una República catalana i el de l’Estat espanyol
“Des de principis dels anys 1970 els límits de la megamàquina s’han manifestat més i més clarament. I avui hi ha un planeta esquinçat entre una riquesa extrema i una pobresa molt profunda

Que lluny queda el final del 2020 quan el pre­si­dent Torra va dir: “He arri­bat a la con­clusió que un dels obs­ta­cles per a la inde­pendència és l’auto­no­mia”, en el seu dar­rer dis­curs ofi­cial. I el pre­si­dent Puig­de­mont reblava el clau poc després dient que el sos­tre del poder autonòmic és tan baix “que si fos un edi­fici diríem que està fora de nor­ma­tiva” i que no és capaç de ser­vir com cal a la ciu­ta­da­nia. Que lluny queda avui Junts, que vol sem­blar CDC, d’aque­lla posició (ERC ja feia temps que l’havia aban­do­nada del tot).

Ara fa un parell de set­ma­nes, Joan Vall Clara, en un dels seus impres­cin­di­bles Vora­vius, ens recor­dava que, en la relació Espa­nya-Cata­lu­nya, “el poder no se cen­tri­fuga ni es tras­passa”. “No hi haurà tras­pas­sos inte­grals de res. Mai”, deia. Ni roda­lia, ni immi­gració, ni finançament sin­gu­lar. I ens deia què havia dit uns dies abans Felipe González: “Des­cen­tra­lit­zar no és cen­tri­fu­gar el poder. Es des­cen­tra­lit­zen les com­petències per fer-les més efi­ci­ents, però el poder no es des­cen­tra­litza.” Uns dies després, Vicent Par­tal, en el seu edi­to­rial a Vilaweb, insis­tia: “Les veri­ta­bles palan­ques del poder roma­nen fèrri­a­ment cen­tra­lit­za­des” o “el poder real no està trans­fe­rit, el poder real no el té la Gene­ra­li­tat”.

El poder, qui el té i qui l’exer­ceix, és, i ha estat sem­pre històrica­ment, el prin­ci­pal pro­blema de la relació de Cata­lu­nya amb Espa­nya. El poder nor­mal­ment l’ha tin­gut Espa­nya. Durant el Procés (que alguns ara volen des­pres­ti­giar i que l’obli­dem) i durant un període, difícil de defi­nir, a Cata­lu­nya van coe­xis­tir dos poders: el del movi­ment (la gent) inde­pen­den­tista que empe­nyia els polítics (“alguns teòrica­ment”) inde­pen­den­tis­tes cap a una República cata­lana i el de l’Estat espa­nyol. Fins i tot, des del 6-8 de setem­bre de 2017, quan al Par­la­ment s’aprova la llei del referèndum d’auto­de­ter­mi­nació i la llei de tran­si­to­ri­e­tat jurídica i fun­da­ci­o­nal de la República, i fins al 27 d’octu­bre del mateix any, amb la Decla­ració de la inde­pendència de Cata­lu­nya (sus­pesa tem­po­ral­ment), a Cata­lu­nya coe­xis­tei­xen dues lega­li­tats: la del Par­la­ment de Cata­lu­nya i la de l’Estat espa­nyol. Tot acaba quan la lega­li­tat i el poder espa­nyols s’impo­sen de nou amb l’apli­cació de l’arti­cle 155 de la Cons­ti­tució que el Senat, a pro­posta del govern espa­nyol, aprova el mateix 27 d’octu­bre.

Tot això ho he recor­dat en lle­gir el magnífic i molt reco­ma­na­ble lli­bre de Fabian Scheid­ler El fin de la megamáquina. His­to­ria de una civi­li­zación en vías de colapso. El tema del poder és essen­cial i hi recorre bona part del text. La idea és que l’apa­rició d’una civi­lit­zació implica que hi ha gent que està dis­po­sada a obeir unes elits. Per tant, hi ha un poder, en mans de les elits, que per­met una domi­nació sobre els altres. Això, històrica­ment, comença quan s’arriba a l’edat de bronze, uns tres mil anys abans de Crist. Con­si­dera que hi ha qua­tre tipus de poder (que ano­mena tira­nies): el poder físic, lli­gat a les armes; el poder soci­o­e­conòmic, que exer­ceix una violència estruc­tu­ral per a una repar­tició sis­temàtica desi­gual dels drets, els béns, les ren­des o el pres­tigi; el poder ideològic –religiós, moral, científic, tec­nocràtic, mediàtic–, que ser­veix per legi­ti­mar (o fer invi­si­bles) els altres tipus de poder; el poder del pen­sa­ment lineal, és a dir que el món obe­eix unes lleis de causa i efecte (pas­si­ves) que poden ser cal­cu­la­des i, per tant, domi­na­des.

Entre mit­jans del segle XIV i mit­jans del segle XVII, els qua­tre poders es trans­for­men per posar els fona­ments del sis­tema-món actual. Una megamàquina que busca l’acu­mu­lació infi­nita i contínua de capi­tal, que implica com a con­seqüència lògica la des­trucció acce­le­rada de la natura i la des­a­pa­rició de les cul­tu­res no occi­den­tals; amb uns estats nació dotats d’apa­rells mili­tars, poli­ci­als i admi­nis­tra­tius cen­tra­lit­zats; d’una ide­o­lo­gia que pre­senta l’expansió d’aquest sis­tema, lide­rat per Occi­dent, com un progrés pro­vi­den­cial en la història de la huma­ni­tat. Des de prin­ci­pis dels anys 1970 els límits de la megamàquina s’han mani­fes­tat més i més clara­ment. I avui hi ha un pla­neta esquinçat entre una riquesa extrema i una pobresa molt pro­funda, que es pre­ci­pita cap a una catàstrofe ecològica, enmig d’un gran arse­nal d’armes nucle­ars, d’unes grans ciu­tats que escla­ten i d’un sis­tema finan­cer esbo­jar­rat. La fe en el progrés està col·lap­sant a con­seqüència dels pro­ble­mes econòmics crei­xents, l’aug­ment de l’auto­ri­ta­risme/fei­xisme i els límits crei­xents de la bios­fera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.