Opinió

Tribuna

Autòpsia a la monarquia

“Les monarquies que encara persisteixen a Europa cerquen una dimensió molt discreta per evitar el que és inevitable al segle XXI: la seva supressió
“Hauríem de fer nostra la indignació de Revilla i assimilar que la ciutadania que ara es mobilitza pot significar una palanca per a l’independentisme creïble

L’anunci de la denúncia del rei emèrit con­tra el seu antic amic per la clare­dat amb què ha des­crit la seva decepció amb relació a les con­duc­tes irre­gu­lars de l’antic monarca ha fet escla­tar l’opinió pública. I amb això, els ven­ti­la­dors mediàtics, la crítica monàrquica, la mirada petita en ter­mes democràtics i la incre­du­li­tat davant un nou epi­sodi de crisi ins­ti­tu­ci­o­nal.

Sem­bla que encara es demana allò de la ceguera del poble davant el nu del monarca que, enga­nyat per un sas­tre espa­vi­lat, creia que estava ves­tit i no gosava accep­tar la rea­li­tat per vani­tat. Aquesta vani­tat és el taló d’Aquil·les de la corona que vam here­tar del fran­quisme, es pro­longa amb un des­gast agònic enmig de ges­tu­a­li­tats que volen reforçar una invi­o­la­bi­li­tat per­duda de fa temps.

El pano­rama de la monar­quia espa­nyola no pot ser més decrèpit: la cacera d’ele­fants, l’osten­tació suïssa i àrab, els afers fos­cos amb dones i ser­veis secrets, la ges­tu­a­li­tat d’un cap de turc dit Urdan­ga­rin a la presó, en con­di­ci­ons excep­ci­o­nals, i l’actual pare­lla reial fent una tre­a­tra­lit­zació per­ma­nent d’un matri­moni esgo­tat. Les monar­quies que encara per­sis­tei­xen a Europa cer­quen una dimensió molt dis­creta per evi­tar el que és ine­vi­ta­ble al segle XXI: la seva supressió. Una visió democràtica pro­funda enmig d’una Europa que hau­ria de cami­nar cap a una autèntica fede­ració d’estats reque­reix una mirada política i ciu­ta­dana que faci­liti una autèntica superació de l’Antic Règim.

Més enllà que Revi­lla ha estat aque­lla veu simbòlica segu­ra­ment sense més importància per ell, i que la reacció del rei emèrit ha tor­nat a revi­far el descrèdit monàrquic, el que seria rao­na­ble és que algun dia, més aviat que tard, es per­metés un debat a fons a l’Estat espa­nyol sobre el model cons­ti­tu­ci­o­nal monàrquic o repu­blicà. El mateix que el referèndum a Cata­lu­nya, l’opció repu­bli­cana per a l’Estat espa­nyol encara no ha entrat de manera seri­osa en l’agenda política i pos­si­ble­ment aquest pas enda­vant és molt més relle­vant del que ens cre­iem.

Perquè l’autèntic mur a una evo­lució democràtica espa­nyola ha estat i és la monar­quia, que s’ha cons­truït com el pilar entorn del qual giren totes les deci­si­ons polítiques que han legi­ti­mat la repressió política a Cata­lu­nya, des del dis­curs del rei ves­tit de mili­tar. L’ana­cro­nisme de la ins­ti­tució no és inno­cent i sig­ni­fica que molts actors que podrien superar l’immo­bi­lisme es tro­ben segres­tats per una ombra allar­gada del “atado y bien atado”.

L’esce­ni­fi­cació de les empre­ses més relle­vants des­fi­lant cap a Madrid, després de tru­ca­des d’alta volada que poc marge van donar va ence­tar una dècada de molt pati­ment per al tei­xit polític, social i econòmic de Cata­lu­nya. A poc a poc els espais empre­sa­ri­als, i espe­ci­al­ment la PIMEC, han anat aga­fant veu pròpia, i encara que tímida­ment, denun­ci­ant la sin­gu­la­ri­tat precària de Cata­lu­nya en ter­mes d’infra­es­truc­tu­res, finançament i dèficit fis­cal. I el reflex del cost d’aquesta dimensió política és la radi­o­gra­fia del nos­tre estat de coses.

Les esce­nes quo­ti­di­a­nes a Roda­lies posen en relleu una dramàtica ine­ficiència en la visió des­cen­tra­lit­zada de l’Estat i una espe­cial volun­tat de cas­ti­gar el nos­tre ter­ri­tori i els seus ciu­ta­dans. La cro­ada quo­ti­di­ana de milers de per­so­nes que no poden viure al lloc on tre­ba­llen i que ara són la moneda de canvi d’un intent polític de pacte de traspàs que està sent objecte de qüesti­o­na­ment per molts tre­ba­lla­dors. La irra­ci­o­na­li­tat dels boi­cots i el cost per l’interès gene­ral i els drets indi­vi­du­als que està com­por­tant aquest des­ga­vell són relle­vants. Les diver­ses ins­ti­tu­ci­ons de con­trol i dels drets del con­su­mi­dor tenen palan­ques d’actu­a­ci­ons admi­nis­tra­ti­ves que els per­me­trien modu­lar un pano­rama de molt difícil gestió.

El mirall d’una monar­quia agònica és l’estat de coses d’immo­bi­li­tat a Cata­lu­nya. I per molt que l’aritmètica política hagi por­tat esce­na­ris de pac­tes, hauríem de fer nos­tra la indig­nació de Revi­lla i assi­mi­lar que la ciu­ta­da­nia que ara es mobi­litza pot sig­ni­fi­car una palanca per a l’inde­pen­den­tisme creïble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.