Opinió

Quadern d’economia

El gran imitador

Trump està jugant amb tot el món com Charles Chaplin jugava amb un globus terraqüi a ‘El gran dictador’
Europa té un poder econòmic rellevant, però dividida perd tota força

Ja em per­do­na­ran, però els que sem­pre havíem pen­sat que en política les for­mes són molt impor­tants, la pri­mera potència mun­dial, amb Donald Trump com a gran líder, ha fet miques aquesta màxima. Difícil­ment ara mateix podríem tro­bar en el món occi­den­tal i democràtic un com­por­ta­ment tan irre­gu­lar i esperpèntic de qui ostenta la res­pon­sa­bi­li­tat de prin­ci­pal potència mun­dial. Ja durant la cam­pa­nya els seus ges­tos, la seva ves­ti­menta i els seus col·labo­ra­dors poten­ci­a­ven aquesta visió estra­nya entre un visi­o­nari pre­di­ca­dor i el que se suposa que hau­ria de tenir la per­so­na­li­tat d’un pre­si­dent dels EUA. Les imat­ges que està ofe­rint, i els com­por­ta­ments, són tan excèntrics que hom pen­sa­ria, amb molta raó, que li falta un bull, tot i que ja sé que, per a molts, el poder ho jus­ti­fica tot. Lamen­ta­ble­ment el poder, com l’or, té un color atrac­tiu per a mol­tes per­so­nes i els ho jus­ti­fi­quen tot.

Sèneca ja ens avi­sava que el qui té un gran poder no l’ha d’usar a la lleu­gera, i real­ment, de moment, Trump amb la seva entrada com a pre­si­dent d’un país de gran poder, l’està usant a la lleu­gera i irres­pon­sa­ble­ment. Pro­ba­ble­ment per des­criure’l hauríem d’uti­lit­zar la defi­nició que es fa de mega­lo­ma­nia quan es refe­reix al tras­torn de les per­so­nes que tenen una obsessió pel poder i que se sen­ten supe­ri­ors als altres i tenen neces­si­tat de rebre cons­tant­ment admi­ració. I real­ment és per pre­o­cu­par-nos. Només cal veure amb quin menys­preu parla del seu pre­de­ces­sor, dels altres líders mun­di­als i d’aquells que li por­ten la contrària per enten­dre-ho.

Ja no només insulta els adver­sa­ris també a part dels que són dels seus quan l’avi­sen de les con­seqüències greus que pot tenir aquesta política d’aran­zels per a la pròpia eco­no­mia i per a la mun­dial. Jamie Dimon, pre­si­dent de JP Mor­gan, escri­via una carta als seus acci­o­nis­tes en què mos­trava la pre­o­cu­pació pels efec­tes que pot tenir per als EUA aquesta cro­ada pre­si­den­cial con­tra tot el món i les pos­si­bles represàlies. També la manca de con­fiança que gene­rarà en les nor­mes, impres­cin­di­ble perquè el comerç fun­ci­oni. Tot i que ja són molts els grans donants per la cam­pa­nya de Donald Trump, que han mos­trat públi­ca­ment la seva alarma, ell per­sis­teix amb gran arrogància.

La bara­lla pública del que fins ara era el seu aliat més pròxim, Elon Musk –perquè no estava d’acord amb els aran­zels euro­peus–, amb l’ideòleg de tota aquesta moguda dels aran­zels, l’asses­sor de comerç Peter Navarro, amb insults grui­xuts i públics ens demos­tra que la matèria gris i de reflexió, més aviat escas­seja.

Després de les pèrdues mil milionàries de Musk i els seus acci­o­nis­tes de Tesla, veig molt difícil que con­tinuï per molt temps en el càrrec de Was­hing­ton, i Musk també s’ado­narà que el seu gran poder, l’ha usat a la lleu­gera. Ara, vis­tos els pre­ce­dents de Trump i Musk, si es con­firma la rup­tura, pot ser una altra guerra par­ti­cu­lar.

La recepta que dona el pre­si­dent Trump als que cri­ti­quen les seves mesu­res i s’espan­ten per les cai­gu­des de borsa que afecta mul­ti­tud de jubi­lats és que no siguin imbècils i estúpids i s’ha inven­tat un mot per defi­nir-los, “pani­cans” que serien els que entren en pànic davant d’una situ­ació des­a­fi­ant. Però dime­cres al des­patx oval van ser els asses­sors més pròxims els que van entrar en pànic veient el com­por­ta­ment dels mer­cats mun­di­als i del deute, i van pres­si­o­nar i convèncer el pre­si­dent perquè decretés una moratòria d’aran­zels de noranta dies, excepte a la Xina. Usar el gran poder a la lleu­gera té cos­tos.

Europa té un poder econòmic relle­vant, però divi­dida perd tota força. De moment els trum­pis­tes ja ens han dit amb tota aquesta moguda comer­cial que pro­vo­quen els aran­zels: compte a acos­tar-vos massa a la Xina, que era pre­ci­sa­ment la por dels seus asses­sors. El trum­pisme està jugant amb tot el món com Char­les Cha­plin a la pel·lícula El gran dic­ta­dor jugava amb un glo­bus ter­raqüi. És un gran imi­ta­dor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.