Articles

el poeta va escriure sobre l'adÉu a Espanya

i també sobre la regeneració de l'estat

El nacionalisme de Joan Maragall

“Ha passat un segle i aquesta ambivalència dels nacionalistes catalans segueix existint, d'idèntica manera a com es manté a Espanya la mateixa contradicció de sempre: Espanya vol Catalunya, però no la vol tal com és”

S'ha edi­tat fa uns dies, al Grup 62, sota el títol Adéu, Espa­nya, un petit recull d'arti­cles i poe­sies –deu en total– de Joan Mara­gall, amb la pre­tensió d'aple­gar “alguns dels tex­tos més sig­ni­fi­ca­tius que Joan Mara­gall va escriure, tant en vers com en prosa, sobre Cata­lu­nya i sobre el seu difícil encaix dins d'Espa­nya”. Es tracta d'una apor­tació atrac­tiva, però que, com passa sem­pre amb els per­so­nat­ges com­ple­xos –i Mara­gall ho era molt–, deixa fora aspec­tes essen­ci­als del seu pen­sa­ment i, en con­cret, l'ambigüitat pro­funda d'aquest mateix pen­sa­ment.

Mara­gall era –com explica Joan-Lluís Mar­fany en l'esplèndid pròleg a un altre recull d'arti­cles polítics del poeta publi­cat fa més de vint anys– tan con­ser­va­dor com el diari en què començà a escriure –el Brusi–, “però men­tre que aquest era tro­nat, mesocràtic, amb metafòrica pudor de res­clo­sit, ell era un jove dinàmic, sofis­ti­cat, modern”, que tenia una volun­tat moder­nit­za­dora dels prin­ci­pis con­ser­va­dors per con­so­li­dar-los i envi­go­rir-los a base d'adap­tar-los a les neces­si­tats dels temps. Això feia que els seus arti­cles cri­des­sin l'atenció, no obs­tant el seu rere­fons ideològic, i fos­sin pro­vo­ca­dors, com quan deia que el con­ser­va­do­risme vigent a la soci­e­tat cata­lana del seu temps no era més que pur opor­tu­nisme i que el con­ser­va­do­risme modern havia de ser revo­lu­ci­o­nari, per ender­ro­car el que calgués.

Aquesta apa­rent con­tra­dicció –con­ser­var i ender­ro­car– s'explica perquè Mar­gall era un moder­nista al qual moles­tava –segons Mar­fany– “la medi­o­cri­tat gasiva i menes­tral de la seva classe i el temp­tava la idea de moder­nit­zar-la, de fer-ne una autèntica bur­ge­sia, ele­gant, sofis­ti­cada, culta, moderna”. La ide­o­lo­gia que ver­te­brava aquesta aspi­ració era el vita­lisme volun­ta­rista i indi­vi­du­a­lista –sim­bo­lit­zat per Ibsen i Nietz­sche–, que valo­rava els apa­rents senyals de crisi i decadència de les soci­e­tats avançades com a símpto­mes de vida. En con­seqüència, la ines­ta­bi­li­tat política i social i el ter­ro­risme anar­quista eren per als moder­nis­tes, Mara­gall inclòs, senyals de vita­li­tat. Des d'aquesta pers­pec­tiva, tenint en compte que a Madrid no hi havia bom­bes –dei­xant de banda la que va tirar el català Mateu Mor­ral–, ni con­ti­nu­ats atemp­tats anar­quis­tes, es pot deduir que era la capi­tal i el símbol d'una Espa­nya deca­dent i aca­bada que entrà en coma el 1898. “Madrid –va escriure Mara­gall– no es más que la capi­tal de las Batu­e­cas”; i, men­tres­tant, com que Cata­lu­nya donava senyals de vida, no podia seguir vivint al cos­tat d'una morta. A aquest pen­sa­ment res­pon el seu duríssim arti­cle La inde­pendència de Cata­lu­nya –escrit entre 1895 i 1897–, en què afirma que “el pen­sa­ment espa­nyol és mort” i reclama la rup­tura de tot lli­gam intel·lec­tual amb Espa­nya: s'ha de evi­tar veure Madrid com un cen­tre de cul­tura, s'ha de dei­xar de lle­gir la premsa de Madrid i s'ha de fer una guerra a mort al “género chico”, ja que “el fla­men­quisme i el xulisme són el salt endar­rere d'una raça decrèpita que, de més a més, no és la nos­tra”. A aquest mateix pen­sa­ment res­pon l'Oda a Espa­nya, que acaba amb el crit defi­ni­tiu “Adéu Espa­nya”.

Defi­ni­tiu? Per inten­tar res­pon­dre s'ha de començar dient que La inde­pendència de Cata­lu­nya no es publicà mai. No pogué fer-ho al Brusi? Li va sem­blar, un cop escrit, massa directe, emo­tiu i irre­fle­xiu? El cert és que en arti­cles imme­di­ats tro­bem una postura més mati­sada. Així, a La rege­ne­ración política –1899– encara creu fac­ti­ble aquesta rege­ne­ració i aposta per l'intent del gene­ral Pola­vi­eja; i, a Ham­let –de 1899 també–, defensà el con­trari que a La inde­pendència de Cata­lu­nya, al sos­te­nir que sols Cata­lu­nya pot rege­ne­rar Espa­nya. (Per cert, cap d'aquest dos arti­cles figura al recent recull). I, en la seva obra poètica, l'adéu a Espa­nya tam­poc es torna a repe­tir. Que ha pas­sat? Es pot par­lar d'un ràpid canvi de cri­teri? No crec que es tracti d'això. Per expli­car-ho faig meva l'opinió de Mar­fany: “Em sem­bla més cor­recte, però, de veure en la con­tra­dicció una mani­fes­tació més de l'ambi­valència intrínseca del naci­o­na­lisme català, mig­par­tit per dos impul­sos: d'una banda, la consciència d'una iden­ti­tat dis­tinta, el sen­ti­ment de supe­ri­o­ri­tat «racial», la irri­tada frus­tració de ser part d'un Estat inepte i inci­vi­lit­zat, i com a resul­tat, l'impuls inde­pen­den­tista; de l'altra, el pes dels vells lli­gams històrics, la mateixa inèrcia del fet esta­blert, els interes­sos, sobre­tot, espe­ci­al­ment sota la forma del mer­cat espa­nyol, i, en con­seqüència la temp­tació d'apo­de­rar-se de la direcció política de l'Estat”.

Ha pas­sat un segle i aquesta ambi­valència dels naci­o­na­lis­tes cata­lans segueix exis­tint, d'idèntica manera a com es manté a Espa­nya la mateixa con­tra­dicció de sem­pre: Espa­nya vol Cata­lu­nya, però no la vol tal com és. De tota manera, l'esce­nari és avui dife­rent del que visqué Joan Mara­gall. Ningú amb una mínima capa­ci­tat de per­cepció pot pen­sar que Espa­nya és morta i que Madrid no és més que una endar­re­rida capi­tal admi­nis­tra­tiva sense pes cul­tu­ral. Però tam­poc ningú pot donar avui per segur, en un món glo­bal, que el mer­cat espa­nyol segueixi sent impres­cin­di­ble per als pro­duc­tes cata­lans. Si a això se suma que el des­a­fecte recíproc és crei­xent i que també és palesa l'absència d'un pro­jecte com­par­tit, l'esce­nari resul­tant és que avui, molt més que fa cent anys, tot és pos­si­ble. El sen­ti­ment de greuge dels cata­lans és equi­pa­ra­ble a l'“hastío” de la resta dels espa­nyols. S'ha de fer, doncs, un pen­sa­ment en bene­fici d'uns i en pro­fit dels altres. Ningú és impres­cin­di­ble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.