Articles

EDITORIAL

Ajustos necessaris i insuficients

Els pres­su­pos­tos gene­rals de l'Estat per al 2010 són els més aus­ters dels últims 30 anys. Ho són a la força, perquè l'Estat només té dues vies per acon­se­guir recur­sos: els impos­tos i l'endeu­ta­ment, i totes dues tenen un marge de mani­o­bra molt limi­tat. Si hi ha menys ingres­sos també s'ha de gas­tar menys.​Tot i les grans pro­cla­mes del govern Zapa­tero que s'impo­sa­ria un impost als més rics, al final tot s'ha reduït a apu­jar l'IRPF als assa­la­ri­ats que més cobren, en una indi­cació del que pot pas­sar d'aquí a un any si no s'acon­se­gueix equi­li­brar els comp­tes. La via del deute tam­poc es pot explo­tar, ja que una part força impor­tant del pres­su­post (el 18 per cent) es dedica a pagar-ne els interes­sos.

Els pres­su­pos­tos per a l'any que ve són, sobre­tot, una radi­o­gra­fia de la situ­ació de l'Estat espa­nyol i de les seves pri­o­ri­tats. La inversió no n'és una, perquè decau en un 38 per cent. És pre­o­cu­pant que el capítol dedi­cat a R+D dis­mi­nu­eixi en un 30 per cent i que el d'Edu­cació ho faci en un 8 per cent. També és pre­o­cu­pant que el govern espa­nyol s'hagi resig­nat a donar el 2011 com un any per­dut per a la cre­ació de llocs de tre­ball. Segu­ra­ment es donarà per satis­fet si la taxa de deso­cu­pació no con­ti­nua pujant. Les empre­ses comen­cen a tenir bene­fi­cis i les eco­no­mies dels països veïns estan acti­vant-se. Pot­ser el mer­cat labo­ral es refarà, a poc a poc, a par­tir del 2012.

No es pot dir que aquests siguin els pres­su­pos­tos més ade­quats per sor­tir de la crisi. Són una cura d'aus­te­ri­tat per com­pen­sar la festa esbo­jar­rada dels anys ante­ri­ors, però per sor­tir de la crisi calen altres polítiques que impli­quin un apri­ma­ment de l'Estat, no una marxa enrere en la des­cen­tra­lit­zació, com van repe­tint les veus jaco­bi­nes. També cal una des­pesa més efi­ci­ent apli­cada a acti­vi­tats pro­duc­ti­ves, no a la cre­ació sub­si­di­ada de llocs de tre­ball. I per des­comp­tat, seria millor que l'eco­no­mia sos­te­ni­ble se l'emportés el vent de la història.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.