Carpe diem
Molt més que flors
És possible encara trobar objectes originals per decorar per les festes? I el que és més important, es pot fer bé de preu? Els floristes i interioristes Alfons i María José Tost han inaugurat una botiga a Barcelona en què les espelmes són esquimals i els bolets conviuen amb vidre, ferro rovellat i roses. És el seu moment. El moment del Nadal
Una botiga com les dels xinesos però floral, avantguardista i fashionista? Potser seria una definició massa agosarada per descriure Accions, la nova aposta d'Alfons i María José Tost (no són un matrimoni anglosaxó, són germans), però serveix per explicar el que trobareu a la cèntrica botiga barcelonina: molts prestatges plens d'objectes innovadors vinculats amb la natura i les flors, originals, i de qualitat que, sorprenentment no són cars. Podeu canviar el centre de taula de tota la vida per una corona feta amb un treball floral molt cuidat com la de la foto, o per una estructura innovadora que barregi ferro rovellat, vidre i vegetals dissenyada per un creador que acaba de celebrar una dècada al capdavant d'un negoci que vol “dignificar la floristeria”.
Quan Alfons Tost va començar a treballar en aquest món es va plantejar desdramatitzar l'art floral, ja que a casa nostra ens regalem rams quan hi ha alguna cosa a celebrar, no de manera habitual. Per això es va inventar petits detalls, com ara recipients d'aigua plens de flors flotants, que per set euros pots endur-te a l'oficina perquè t'alegrin el dia. Un take away que també pot ser només una rosa de les moltes amb què treballen al fons de la botiga. Perquè Tost és número u en originalitat a l'hora d'enfrontar-se a un ram. Ara, però, el que fa més són composicions relacionades amb Nadal.
Viatja contínuament per Alemanya, Suècia, Bèlgica... indrets on la cultura floral està interioritzada i on s'innova més del món. Allà s'inspira i compra les curiositats orgàniques i inorgàniques que ara omplen els prestatges d'Accions: Espelmes amb forma d'esquimal, de galet o firmades per Sybilla, gerros de Jaime Hayón, cactus de ceràmica, bolets que viuen molts anys, una neu sintètica que quan es mulla sembla de veritat... Els preus són diversos, però per una quarantena d'euros es pot tenir un bon guarniment que sorprengui tota la família.
Les tendències actuals marquen austeritat per allò de la crisi, i això facilita l'ús de materials senzills, els aires rústics urbans aconseguits amb fusta i ferro galvanitzat, i el respecte per la flor. Al nord d'Europa, Alfons Tost constata que es tracten més les plantes i flors com a éssers vius, i que aquí molts cops les confonem amb objectes decoratius. En els últims 10 anys ha transmès aquesta passió en tots els muntatges florals que ha organitzat, sempre adaptats al client. Però també és capaç de desconcertar l'auditori. Un cop va muntar una festa d'homenatge a la bombeta convencional quan era a punt de morir a les mans de l'ecològica, per a una empresa relacionada amb el sector. Aquella nit, les bombetes van substituir les flors.
L'han cridat els noms més coneguts que pugueu imaginar per guarnir convits i saraus, però ell no en cita cap. El trobem arreu: també a Casa Decor ha tingut un espai que firmava com a interiorista. I la seva germana, el cervell econòmic, diu que per sort trampegen bé la crisi. Gràcies a la baixada de preus, ara han aconseguit un bon local.