Articles

L'euro necessita una solució ràpida

“Aquesta crisi està durant massa. No s'està gestionant bé i no hi ha un lideratge ni uns objectius clars”

Fa unes set­ma­nes es va mate­ri­a­lit­zar un paquet de res­cat per a Irlanda de 85.000 mili­ons d'euros. Sem­blava que després de la mesura els mer­cats s'havien de tran­quil·lit­zar però malau­ra­da­ment no ha estat així. Les pri­mes de risc seguei­xen altes i fan que els tipus d'interès que han de pagar alguns estats de la perifèria d'Europa per col·locar el seu deute públic seguei­xin a nivells molt ele­vats. És el cas de Por­tu­gal i d'Espa­nya, però també d'Itàlia o fins i tot Bèlgica. Nivells massa ele­vats perquè sigui pos­si­ble pagar aquest interès per a quan­ti­tats gaire més grans que les que ja s'han hagut de col·locar en les pre­sents cir­cumstàncies. És a dir, que seguim immer­sos en la crisi de deute públic ini­ci­ada el març d'aquest 2010 i no s'ha tro­bat encara la solució defi­ni­tiva.

Com el lec­tor haurà obser­vat en arti­cles ante­ri­ors crec que la moneda única euro­pea és via­ble i fins i tot desit­ja­ble des del punt de vista econòmic i polític. Però amb la mateixa con­tundència he de dir que crec que aquesta crisi està durant massa. No s'està ges­ti­o­nant bé i no hi ha un lide­ratge ni uns objec­tius clars. En algun moment de la crisi hi ha hagut com­por­ta­ments espe­cu­la­tius de deter­mi­nats inver­sors, però a hores d'ara és molt pos­si­ble que els títols de deute s'hagin de ven­dre a tipus molt alts sim­ple­ment perquè els inver­sors s'estan espan­tant per la mala gestió de tot aquest procés i bus­quen des­tins més segurs. Davant l'evo­lució de la crisi i l'actu­ació de les parts impli­ca­des començo a pen­sar si tots ple­gats no estan jugant amb foc. I final­ment l'euro en podria sor­tir escal­dat. O socar­ri­mat fins a dei­xar d'exis­tir. Per fugir del foc només queda la solució d'apa­gar l'incendi. I al més aviat pos­si­ble. Cal tro­bar una solució defi­ni­tiva i creïble al pro­blema. Però qui­nes són les pos­si­bles vies d'actu­ació?

Una pos­si­ble solució seria aug­men­tar la quan­ti­tat pre­vista en el Fons Euro­peu d'Esta­bi­li­tat Finan­cera creat arran de la crisi grega. La quan­ti­tat d'aquest fons ha permès res­ca­tar l'eco­no­mia irlan­desa i per­me­tria fer una cosa simi­lar amb la por­tu­guesa si ho neces­sités. Però que­da­ria curt si la neces­si­tat d'un res­cat s'estengués a l'eco­no­mia espa­nyola o a la ita­li­ana. El pro­blema és que aquesta línia d'actu­ació podria resul­tar con­tra­pro­du­ent. En lloc de tran­quil·lit­zar els mer­cats els dona­ria el senyal que es con­si­dera pro­ba­ble la neces­si­tat d'un res­cat d'aques­tes eco­no­mies i pro­dui­rien movi­ments als mer­cats que aca­ba­rien fent neces­sari el res­cat que es pretén evi­tar.

Una altra via d'actu­ació és que el BCE con­tinuï amb una línia de com­pra mas­siva de títols espe­rant que les pres­si­ons vagin dis­mi­nuint. L'incon­ve­ni­ent és que amb aquesta mesura només es posa un pedaç. Si els mals de la zona euro fos­sin de liqui­di­tat sí que seria la solució. Quan en els dar­rers anys hi ha hagut pro­ble­mes de liqui­di­tat el BCE ha inter­vin­gut cor­rec­ta­ment per solu­ci­o­nar-los. Però el BCE no pot solu­ci­o­nar els pro­ble­mes de solvència d'alguns estats o d'algu­nes enti­tats finan­ce­res sim­ple­ment impri­mint bit­llets per com­prar deute.

Hi ha una solució que al meu enten­dre podria ser la més útil: la cre­ació d'un bo euro­peu. Evi­dent­ment hi ha for­tes reticències per part de França i Ale­ma­nya a la cre­ació d'aquest ano­me­nat eurobo perquè podria supo­sar un incen­tiu per a un menor rigor fis­cal en els països de la perifèria o la pos­si­bi­li­tat que els ciu­ta­dans dels seus països aca­bes­sin pagant els deu­tes dels d'altres països. Però es trac­ta­ria de tro­bar el dis­seny ade­quat perquè aquests incen­tius no es pro­du­ei­xin i en canvi es doni la soli­desa necessària al mer­cat de títols de deute de la zona euro.

Fa pocs dies Jean Claude Juncker, pri­mer minis­tre de Luxem­burg, i Giu­lio Tre­monti, minis­tre d'Eco­no­mia d'Itàlia, van fer una pro­posta cre­a­tiva i refle­xi­o­nada de cre­ació d'aquest bo euro­peu. Con­sis­teix a crear una agència de deute euro­peu amb uns fons equi­va­lents al 40% del PIB de la zona euro, que subs­tituís l'actual Fons Euro­peu d'Esta­bi­lit­zació Finan­cera. Aquesta agència podria com­prar la mei­tat del nou deute que emetés cada país de la zona euro, i en cir­cumstàncies greus podria arri­bar a com­prar la tota­li­tat del deute d'un país. A més, l'agència inter­can­vi­a­ria bons actu­als pels nous bons euro­peus. En prin­cipi l'inter­canvi es faria al valor d'un euro per euro, però s'apli­ca­ria un des­compte per a països que veuen com el seu deute és menys valo­rat als mer­cats. Aquest des­compte obli­ga­ria els països a con­tro­lar el seu dèficit públic per tal de fer-lo, el des­compte, el més petit pos­si­ble.

En l'actu­a­li­tat els com­pra­dors de bons de països de la zona euro obser­ven que el mer­cat secun­dari està pràcti­ca­ment para­lit­zat i són cons­ci­ents que s'hau­ran de que­dar els bons fins que arribi el moment de l'amor­tit­zació. Com a com­pen­sació dema­nen tipus molt alts. Amb la cre­ació d'aquest bo euro­peu i la cor­res­po­nent agència això dei­xa­ria de pas­sar i s'atu­ra­ria la crisi del deute a la zona euro i es posa­rien les bases per crear un mer­cat de deute públic euro­peu sòlid. Hi ha més aspec­tes posi­tius; l'apli­cació de des­compte en la con­versió de bons actu­als per bons euro­peus obli­ga­ria els bancs a accep­tar algu­nes pèrdues en cas de tenir bons de països amb menys soli­desa, la qual cosa con­tri­bui­ria a millo­rar la trans­parència dels balanços del sis­tema finan­cer euro­peu.

Ale­ma­nya i França s'han opo­sat fins ara a la idea del bo euro­peu. Però si aquest es dis­se­nya de tal manera que garan­teixi que els incen­tius no seran per­ver­sos i es pro­mou alhora la dis­ci­plina fis­cal i la soli­desa del mer­cat de bons a Europa poden can­viar d'idea. Sobre­tot si s'acaba cre­ant un mer­cat de deute d'àmbit euro­peu amb la mateixa soli­desa i liqui­di­tat que l'ame­ricà. Fins i tot, la can­ce­llera ale­ma­nya podria convèncer la seva opinió pública i el que és més impor­tant, els tecnòcra­tes del Bun­des­bank i els ban­quers del seu país, de les vir­tuts d'aquesta solució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.