El virus del cadàver sagrat
Dilluns passat, un missatge electrònic d'una amiga em prevenia de la possibilitat de rebre un correu informàtic que, sota el títol “Actualitzacions per a Windows Live”, amaga un potent virus que destrueix el disc dur de l'ordinador i per al qual no hi ha cap antídot conegut. Dimarts, vaig rebre un missatge d'algú que no conec, però a qui només puc qualificar de bon samarità, perquè m'advertia d'un altre missatge malintencionat, aquest cop amagat sota l'epígraf “El cadàver de Jesús”, que conté un virus destructor amb la falsa promesa de trametre informació (i vídeos) sobre la hipotètica trobada del cadàver de Jesucrist.
Vaig quedar sorprès. A quina mena de foll se li pot acudir la idea de prometre la troballa del cadàver d'algú que, segons la doctrina, va ressuscitar d'entre els morts tres dies després d'haver estat crucificat? Era un intent d'Al-Qaida de portar el gihad als crèduls circuits informàtics dels infidels? O una conxorxa misticonihilista per difondre una heretgia entre els internautes desprevinguts? Finalment, vaig concloure que la llegenda del virus del cadàver sagrat era una manifestació més de la sorprenent varietat de poca-soltades que contaminen el ciberespai, amb l'únic objectiu de malmenar els ordinadors que la gent corrent fem servir per treballar, satisfer la nostra curiositat o tot just passar l'estona. Un exemple trivial i barroer de software malintencionat, també conegut com malware.
No puc dir que em fessin falta advertències sobre les trampes de la xarxa. Dies abans, motivat per la curiositat pels sabers anecdòtics, vaig cercar informació sobre el físic anglès Stephen Hawking, autor del best-seller Breu història del temps i coautor del polèmic El gran disseny, on posa en dubte la necessitat de l'existència d'un creador per explicar la formació de l'univers. Entremig d'un oceà de dades, vaig topar amb un llarguíssim fòrum on una munió d'il·luminats (la majoria d'ells adolescents i nord-americans) es dedicava a especular sobre el coeficient d'intel·ligència de Hawking, demostrant que no necessitaven de virus ni de cadàvers sagrats per contaminar el ciberespai, ja que anaven sobrats amb la pròpia niciesa.