Opinió

L'ESCAIRE

Cuina catalana

Mentre dina menjant una pizza congelada que ha ressuscitat amb el microones, un català sent a la televisió, una altra vegada, una d'aquelles frases optimistes que ha sentit molts cops: “La cuina catalana està en el millor moment de la seva història”. Somriu i pensa que aquí hi ha algun malentès, que potser caldria tornar a definir alguns conceptes, entre ells el de cuina catalana, que convindria matisar i precisar. Són pensaments crítics, però, en el fons, pacífics i amables, perquè si l'home tingués mal dia, si la pizza fos pitjor del que és –la química alimentària ha progressat molt i aconsegueix enganyar amb eficàcia el sentit del gust–, llavors potser la crítica seria més àcida i despietada. La cuina catalana, en el millor moment de la seva història? Tan solament fa cinquanta o seixanta anys en aquest país ningú no menjava pizzes congelades per dinar. Fins i tot a les llars dels treballadors, les mestresses de casa cuinaven uns trinxats que ara semblarien memorables, amb una mica de verdura, patates, botifarra negra i/o cansalada. Agermanant amb gràcia uns quants talls de vedella, patates, ceba i tomata elaboraven uns estofats que tenien tota la finesa del món. I l'escudella i carn d'olla? Durant la quaresma, ara que hi som, creaven tota una varietat de meravelles amb el bacallà, guisant-lo amb panses i pinyons, per exemple. I ara que també som a la primavera, al temps de les faves i dels pèsols, què dir del goig que oferien a les taules de les cases aquestes llavors ben cuinades? Hi pot haver una cosa més deliciosa que uns pèsols tendres bullits al punt i senzillament amanits amb un oli bo? Podem dir impunement que la cuina catalana està en el millor moment de la seva història quan aquesta saviesa del gust, magnífica i popular, ha gairebé desaparegut del seu espai natural, que eren la cuina i la taula de cada casa? De què parlem quan parlem de cuina catalana? De la Documenta de Kassel? De doctorats honoris causa? De demostracions culinàries als auditoris de música? Ah, bé, bé, vostès disculpin, entesos, entesos...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.