Articles

Ni la Xina ni els EUA, Europa

“Malgrat que el pes demogràfic i econòmic d'Europa en el món minvi, el seu model polític és i seguirà sent motiu d'atracció”

Mark Leo­nard és un ana­lista inter­na­ci­o­nal d'ori­gen britànic i un euro­pe­ista con­vençut que es va donar a conèixer l'any 2005 amb el lli­bre Per què Europa lide­rarà el segle XXI. Així mateix. En el text afir­mava: el segle euro­peu con­trasta amb el segle XX, el segle ame­ricà i alguns dels seus valors: l'uni­la­te­ra­lisme, la vio­lació del dret inter­na­ci­o­nal i la guerra pre­ven­tiva. Eren aquells, recor­dem-ho, anys mar­cats per la guerra con­tra el ter­ror, les foto­gra­fies d'Abu Ghraib i Guantánamo, el debat jurídic al vol­tant del grau de tor­tura accep­ta­ble o la inno­va­dora cate­go­ria de com­ba­tents il·legals. Anys mar­cats per la divisió entre la Vella i la Nova Europa que ens va situar, amb el Sr. Aznar, en la Nova Europa. Anys, final­ment, en què Ric­hard Perle, un dels fal­cons neo­con­ser­va­dors, entrava ell mateix en la història amb aquell memo­ra­ble arti­cle al The Guar­dian que duia per títol “Gràcies, Déu, per la mort de l'ONU”.

El lli­bre de Leo­nard era sobre­tot un argu­men­tari en el qual defen­sava el model de gover­nança euro­pea com a base per a una futura gover­nança glo­bal. Leo­nard pro­po­sava un con­junt de valors: la defensa del dret inter­na­ci­o­nal, la pro­moció de la democràcia, la visió mul­ti­la­te­ral del món i la coo­pe­ració i l'inter­ven­ci­o­nisme huma­ni­tari. Final­ment, deia, tot­hom aspira a un món pacífic, democràtic i pròsper. Es va mos­trar inno­cent Leo­nard? De fet, no va fer res més que una rèplica en l'àmbit intel·lec­tual del que altres acadèmics nord-ame­ri­cans havien fet una dècada enrere. Lla­vors, Fukuyama i Hun­ting­ton escri­vien sen­gles arti­cles titu­lats: La fi de la història? i Xoc de civi­lit­za­ci­ons? Tots dos amb inter­ro­gant final. La pode­rosa indústria edi­to­rial dels EUA, tan­ma­teix, va voler con­ver­tir el que era una reflexió temp­ta­tiva en una afir­mació severa i monolítica. El món acadèmic anglo­saxó, sumant-se a les tendències edi­to­ri­als, cas­tiga les vague­tats, els dub­tes i es mos­tra escèptic amb l'ús dels inter­ro­gants. Calen idees estruc­tu­ra­des, tesis for­tes. Fou així com van nàixer els seus cone­guts lli­bres, amb idèntic títol però sense inter­ro­gant al final. La for­tuna acadèmica i mediàtica va som­riure a Hun­ting­ton durant poc més d'una dècada. Altres encara uti­lit­zen Fukuyama per expli­car els actu­als esde­ve­ni­ments al Magrib i el Pròxim Ori­ent.

El text de Leo­nard, però, per a molts va cadu­car amb la crisi del 2007 i actu­al­ment és motiu de broma per part dels con­ser­va­dors nord-ame­ri­cans. Vol això dir que Leo­nard va errar en la seva anàlisi? No cor­rem tant. Sis anys després de la seva publi­cació, l'error de Leo­nard pot­ser va ser un: el d'equi­vo­car l'objec­tiu, no pas el de sobre­va­lo­rar els seus pro­pis argu­ments. Leo­nard sobre­tot asse­nya­lava la fi del model de gover­nança mun­dial basat en el poder mili­tar. Avui en dia, ens recor­den des de l'altra banda de l'Atlàntic, l'ene­mic dels valors euro­peus no són els EUA sinó la Xina. Tho­mas Fri­ed­man, l'influ­ent colum­nista nord-ame­ricà, publi­cava fa uns mesos un arti­cle en què s'adreçava als seus col·legues euro­peus. Us queixàveu d'uns EUA amb massa poder, deia; molt bé, ara veu­reu què vol dir uns EUA amb massa poc poder.

I efec­ti­va­ment, els valors geo­polítics de la Xina dema­nen una reflexió pro­funda. En l'habi­tual tes­si­tura a l'hora de posi­ci­o­nar la política exte­rior dels països entre ide­a­lisme i rea­lisme, no hi ha dub­tes per al cas de la Xina. Ells es reco­nei­xen com una democràcia, diuen que res­pec­ten els drets humans i les mino­ries. Posats a donar lliçons, ni els EUA ni Europa, diuen, els poden demos­trar que la democràcia d'estil xinès no sigui la millor per al seu país. La prin­ci­pal con­tri­bució de la Xina al món, afir­men, és man­te­nir l'esta­bi­li­tat en un país de 1.300 mili­ons de per­so­nes. Qual­se­vol paper de la Xina en l'arena de les rela­ci­ons inter­na­ci­o­nals queda, final­ment, supe­di­tat a un objec­tiu polític intern: garan­tir l'esta­bi­li­tat política. Tant és que par­lem de la lluita con­tra el canvi climàtic, de drets humans, de ten­si­ons comer­ci­als, de lluita pels recur­sos energètics o del paper del iuan en el sis­tema finan­cer glo­bal. Un rea­lisme de boc gros que, quan toca temes sen­si­bles com el de la pos­si­ble extensió de les revol­tes demo­cra­tit­za­do­res a la Xina, es resol amb l'obli­gada cita de Mao: si no has tas­tat mai una pera no pots saber quin gust té.

Europa, doncs, sis anys després de l'apa­rició del lli­bre de Leo­nard, viu ara sota l'obsessió xinesa. És aquesta, un cop més, una nova onada mediàtica que arriba des dels mit­jans de comu­ni­cació anglo­sa­xons i que obvia, com a mínim, tres ele­ments. Pri­mer. L'eco­no­mia no sem­pre garan­teix l'ascens polític. Afor­tu­na­da­ment. Segon. També hi ha cig­nes negres, fet que fa que la història mai sigui lineal. Final­ment, oblida el pas­sat recent dels EUA. Des del Moment Sput­nik de finals dels 50 fins a la por al perill nipó de la dècada dels 70, cada cert nom­bre d'anys l'opinió pública anglo­sa­xona es veu sac­se­jada pel pànic a l'auge econòmic, social i tec­nològic d'una potència o altra. L'home pro­posa però només els déus dis­po­sen.

Amb inde­pendència de con­tra qui ens emmi­ra­llem, el nos­tre repte actual només pot ser rea­fir­mar-nos en els nos­tres valors. Mal­grat que el pes demogràfic i econòmic d'Europa en el món minvi, el seu model polític és i seguirà sent motiu d'atracció. Ens ho recor­dava fa ben poc l'ana­lista inter­na­ci­o­nal Brahma Che­lla­ney: no s'equi­vo­quin, deia, l'Índia no aspira a repro­duir el model social i polític de la Xina, sinó el d'Europa. El nos­tre pro­jecte, amb totes les seves renúncies i sotra­ga­des, con­ti­nua sent no només vàlid, sinó també el més admi­rat. En els temps que cor­ren, convé no obli­dar-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.