Articles

L'impacte de les retallades

La crisi actual ens ha instal·lat en la disjuntiva de les reduccions, i no ja només de contenció del ritme de creixement de despesa.

Poc més es pot fer en una pri­mera reflexió que cons­ta­tar la difi­cul­tat del moment per a les finan­ces del nos­tre país i el seu bon govern. La ciu­ta­da­nia no està acos­tu­mada a veure traduïda la difi­cul­tat d'ajus­tar un pres­su­post públic en els seus efec­tes a la pres­tació dels ser­veis. En part, perquè d'una manera o d'altra, mai s'ha vis­cut una crisi de la mag­ni­tud actual a les finan­ces públi­ques, amb un dete­ri­o­ra­ment dels ingres­sos per la bai­xada d'acti­vi­tat que ha superat el 40%, acom­pa­nyat d'un crei­xe­ment automàtic d'algu­nes des­pe­ses (esta­bi­lit­za­dors fis­cals que es dis­pa­ren en res­posta a la crisi, tal com la pres­tació d'ocu­pació), i d'uns mal­me­sos esforços afe­gits d'incre­men­tar des­pe­ses públi­ques bus­cant a través del con­sum i la inversió subs­ti­tuir l'enfon­sa­ment dels seus com­po­nents pri­vats. El fracàs de les acci­ons del supo­sat impuls s'ha afe­git a la crisi tra­di­ci­o­nal de les tiso­res, que ha agreu­jat la bretxa fis­cal fent-la insos­te­ni­ble.

Les con­seqüències de la crisi. Tot això es pro­du­eix a l'Estat espa­nyol en un clima d'incom­prensió ciu­ta­dana de com no essent el sec­tor públic el cau­sant de la crisi ho és ara de la solució, ni sobre la raó de la duresa de la con­so­li­dació fis­cal quan les enti­tats finan­ce­res es ren­ten les mans i es bene­fi­cien d'ajuts públics, i amb con­fu­si­ons afe­gi­des del que hi ha de veri­tat de tot ple­gat al nos­tre país res­pecte del que sigui cert a la resta. Con­fon també la ciu­ta­da­nia que es parli de reduc­ci­ons fis­cals quan es dema­nen esforços con­ti­nu­ats a dife­rents grups soci­als d'una manera poc equi­ta­tiva en el repar­ti­ment dels cos­tos de la crisi. D'aquí en tot cas que les mesu­res de retall s'hagin de legi­ti­mar amb mol­tes altres d'acom­pa­nya­ment, que faria bé el govern posar ja sobre la taula. Crea també sor­presa que sota l'angoixa de les reta­lla­des emer­geixi sovint l'argu­ment del dèficit fis­cal català, per a un país, el nos­tre, del que es reco­neix que, a diferència de l'Estat espa­nyol, viu per sota de les pos­si­bi­li­tats que en ter­mes de recur­sos públics es podrien deri­var de la seva capa­ci­tat pro­duc­tiva, ele­vant la xifra esti­mada en les balan­ces fis­cals del 2005 a la seva pro­jecció de ver­ti­gen segons les xifres de PIB més recents. Si el pro­blema és el mal finançament autonòmic, per què fem reta­lla­des de la quan­tia obser­vada? Si Madrid deu par­ti­des a Cata­lu­nya, per quina raó no es com­pen­sen? Tot això xoca amb la difi­cul­tat d'enten­dre la gestió pres­su­postària, la de la seva tre­so­re­ria, de curt i llarg ter­mini, i de les tra­duc­ci­ons dels dèficits cap a les vari­a­ci­ons del deute auto­rit­zats, en un con­text, a més, de forta crisi del mateix sis­tema finan­cer espa­nyol.

La política social. Les mesu­res d'abor­dat­ges comp­ten sovint amb la difi­cul­tat afe­gida que genera la natu­ra­lesa mateixa de la política social. És prou sabut que aquesta hau­ria de ser més pre­ven­tiva (noteu que tots els àmbits afec­tats par­len per pro­te­gir-se dels retalls que la seva és una inversió!) que reac­tiva; és a dir, més anti­ci­patòria per evi­tar que recur­rent per apai­va­gar el que no s'ha pogut impe­dir: des de la con­tingència de malal­tia a l'abandó esco­lar o l'anal­fa­be­tisme cul­tu­ral. I més selec­tiva que uni­ver­sa­lista, en el sen­tit con­ven­ci­o­nal de barra lliure, si volem ser seri­o­sos amb el nos­tre objec­tiu més social redis­tri­bu­tiu que popu­lista. Però el nou no acaba de nàixer (les inter­ven­ci­ons a les edats més pri­me­res dels nens, de les mares...) i el vell (tot el sec­tor de cures i gua­ri­ments assis­ten­ci­als) no acaba de morir. De manera que lamen­ta­ble­ment no és solució argu­men­tar a qui ges­ti­ona les finan­ces que la des­pesa és inversió de futur quan aquesta res no estal­via a la reac­tiva d'ara. I sobre­tot quan la via tra­di­ci­o­nal de l'endeu­ta­ment, per a les inver­si­ons que valen la pena, les de cost- efec­ti­vi­tat pro­vat, alguns l'han mal­mesa en el pas­sat amb un deute exces­siu per a la des­pesa cor­rent de qui dia passa anys empeny, per allò de la con­so­li­dació i la pre­ser­vació de l'statu quo.

Les opci­ons. De manera que, agradi o no, la crisi actual ens ha ins­tal·lat en la dis­jun­tiva de les reduc­ci­ons, i no ja només de con­tenció del ritme de crei­xe­ment de des­pesa, tot i que a vega­des es con­fon l'una amb l'altra i àdhuc es veuen les sego­nes com a simètri­ques a les pri­me­res. Val la pena, en tot cas, abans d'entrar en el detall, postu­lar-ne les inter­ven­ci­ons alter­na­ti­ves. L'opció de reta­llar rau en l'alter­na­tiva d'anco­rar la des­pesa, per reta­llar-la, i no pro­ce­dir a l'aug­ment dels ingres­sos. Cal inter­ro­gar-nos, però: només en sani­tat? Qui­nes són les cau­ses d'aquesta foca­lit­zació? Quina ava­lu­ació prèvia exis­teix? Quina és la lle­ial­tat d'un Estat que sap que els seus mar­ges de reducció (inver­si­ons i trans­ferències de capi­tal com a par­ti­des sen­zi­lles de poster­gar) són infi­ni­ta­ment més fàcils que les de la des­pesa social en mans de les comu­ni­tats autònomes? Com s'ha arri­bat a con­cloure que és efec­ti­va­ment més ade­quat actuar sobre la des­pesa que no pas millo­rar el finançament, fins i tot amb altres ingres­sos públics allà on política­ment es creu que no han d'arri­bar nous impos­tos? És la millora del finançament autonòmic la solució als pro­ble­mes esmen­tats?

Un sug­ge­ri­ment final. Si es vol asso­lir el màxim suport social per a la pro­posta de pacte fis­cal que hagi d'equi­li­brar el dèficit fis­cal català, sem­bla cohe­rent esta­blir el com­promís polític que les millo­res que es puguin pro­duir en els pro­pers exer­ci­cis es pri­o­rit­za­ran, almenys en un terç dels guanys, a la millora selec­tiva del finançament sani­tari, abans que es pugui uti­lit­zar ja sigui per noves mesu­res de reducció de l'endeu­ta­ment i/o de bai­xada impo­si­tiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.