Opinió

OPINIÓ

No perdre l'ocasió d'equivocar-se

L'única manera de resoldre el conflicte seria integrar els dos pobles en un sol estat que democràticament han de compartir

Shlomo Ben Ami, minis­tre d'Afers Estran­gers d'Israel a les con­ver­ses de Camp David del 2000 aca­ba­des en fracàs va pro­nun­ciar aques­tes parau­les en relació a Ara­fat. S'havien negat els pales­tins a accep­tar la pro­posta d'Israel per crear un estat palestí a Cis­jordània i Gaza...

La pro­posta era difícil per als pales­tins. Del ter­ri­tori, el 10% s'anne­xi­o­nava a Israel, sobre el 40% es cre­ava l'estat de Pales­tina for­mat per encla­va­ments dis­per­sos al ter­ri­tori i la resta, el 50%, que­dava sub­jecte a nego­ci­a­ci­ons ulte­ri­ors. De 1993, inici de les con­ver­ses d'Oslo, al 2000 en què van aca­bar, el nom­bre de famílies de colons isra­e­li­ans en ter­ri­tori palestí va pas­sar de 33.000 a 53.000. L'arti­cle 31 de la Decla­ració d'Oslo de 1993 deia que cap de les dues parts faria cap pas que canviés l'esta­tus de Cis­jordània i Gaza.

L'objec­tiu de les con­ver­ses d'Oslo era crear un estat palestí que con­visqués amb Israel. Els tres pro­ble­mes eterns entre Pales­tina i Israel –el govern de Jeru­sa­lem, el dret al retorn dels pales­tins expul­sats per Israel en les guer­res de 1948 i 1967 i els pro­ble­mes dels colons jueus ins­tal·lats fora de les fron­te­res d'Israel– que­da­ven ajor­nats per resol­dre'ls una vegada que la dinàmica de la con­vivència d'isra­e­li­ans i pales­tins en dos estats pro­pis creés les con­di­ci­ons per nego­ciar i la mútua con­fiança per fer-ho.

Israel és un estat modern, ric, democràtic, amb una ajuda dels EUA subs­tan­cial i esta­ble, i Pales­tina és un poble sense estat, amb unes clas­ses diri­gents enfron­ta­des, en part cor­rup­tes i majo­ritària­ment inca­pa­ces de diri­gir política­ment un estat. A banda d'aquesta desi­gual­tat, la política d'Israel de con­so­li­dar la seva presència al ter­ri­tori i el sen­ti­ment religiós de recon­que­rir l'espai bíblic han creat des de la inde­pendència el 1948 una dinàmica d'acon­se­guir ter­ri­tori i assen­tar-s'hi més àmpli­a­ment en població i espai. L'absurda política dels àrabs de voler ani­qui­lar Israel ha donat jus­ti­fi­cació a la seva volun­tat de resistència i sub­sistència i, en defi­ni­tiva, d'expansió ter­ri­to­rial. El fracàs de les con­ver­ses de Camp David va gene­rar la segona inti­fada, la reo­cu­pació de la riba occi­den­tal del Jordà per Israel, les matan­ces del setem­bre del 2001 i la invasió del Líban.

El poble d'Israel ha gau­dit molts anys de l'argu­ment a favor que suposa la per­se­cució secu­lar dels jueus, espe­ci­al­ment a l'Europa dels anys trenta i qua­ranta, que clou amb l'Holo­caust, fet històric únic. Mai un poble ha estat per­se­guit i exter­mi­nat com ho va ser el poble jueu pel règim nazi i aquells que hi col·labo­ra­ven direc­ta­ment o indi­recta.

Però com diu Edward Said, ser víctima de vícti­mes crea una situ­ació impos­si­ble perquè el pro­blema que argu­men­ten els pales­tins enfront d'Israel és el mateix que ha patit el poble d'Israel. Durant anys això no ha estat visi­ble, però en els dar­rers anys i després de les ope­ra­ci­ons isra­e­li­a­nes a Gaza i Cis­jordània, ja ningú nega que l'ori­gen d'Israel es pro­du­eix com a con­seqüència de la guerra de 1948 en què molts pales­tins van ser obli­gats a aban­do­nar el seu país i refu­giar-se en zones de con­cen­tració de des­plaçats. Cin­quanta anys més tard el pro­blema no s'ha solu­ci­o­nat. Avui l'ampli­ació dels assen­ta­ments isra­e­li­ans a Cis­jordània i Gaza i l'incre­ment de la població d'Israel amb els immi­grants pro­vi­nents de Rússia i Europa de l'Est després de la des­in­te­gració de l'URSS, fan que sigui extre­ma­da­ment difícil segre­gar Cis­jordània i Gaza per con­cen­trar-hi isra­e­li­ans i pales­tins en espais sepa­rats. La inte­gració de la població és gran i la segre­gació dei­xa­ria un ter­ri­tori frag­men­tat sepa­rat per cor­re­dors en què pos­si­ble­ment seria impos­si­ble l'esta­bli­ment d'un estat palestí mínima­ment eficaç i esta­ble.

L'única solució ima­gi­na­ble és accep­tar que no són via­bles dos estats perquè el palestí patirà una pre­ca­ri­e­tat ter­ri­to­rial, econòmica i política que el farà necessària­ment ines­ta­ble i repro­duirà el con­flicte una i mil vega­des. Israel, amb la seva política infle­xi­ble i expan­siva, i Pales­tina, amb uns gover­nants de Hamàs i Al-Fatah fins ara en guerra entre ells, ho han fet impos­si­ble. Diu Edward Said que l'impor­tant no és només l'estat, tenir un estat propi, sinó la forma i l'esta­bi­li­tat d'aquest estat. Pos­si­ble­ment a Oslo fa vint anys ja es va fer tard per crear un estat palestí, però ara és pro­ba­ble­ment del tot impos­si­ble i l'única manera de resol­dre el con­flicte seria inte­grar els dos pobles en un sol estat que democràtica­ment han de com­par­tir. El fet que la població pales­tina sigui de qua­tre mili­ons i la isra­e­li­ana el doble per­met una inte­gració sense el con­flicte que supo­sa­ria que els inte­grats fos­sin més nom­bro­sos que els inte­gra­dors. No és pro­ba­ble que Israel accepti en el futur imme­diat la idea d'un estat únic i com­par­tit. Per a Pales­tina, amb clas­ses diri­gents que volen poder i influència, tam­poc.

La solució és difícil però si hagués de ser mai pos­si­ble seria neces­sari que els EUA can­vi­es­sin el seu suport incon­di­ci­o­nal a Israel i enten­gues­sin que la solució passa perquè uns i altres, pales­tins i isra­e­li­ans, com­par­tei­xin un sol estat. Estem lluny d'això i és aquesta la raó per la qual la solució és ara tan difícil. S'han neces­si­tat cin­quanta anys per con­so­li­dar Israel però aquesta rea­li­tat n'ha fet evi­dent una altra i és que l'esta­bi­li­tat d'Israel pre­cisa necessària­ment l'esta­bi­li­tat de Pales­tina. Neces­si­ta­rem cin­quanta anys més per fer això pos­si­ble?

Si fos cert hauríem d'accep­tar que l'afir­mació de Shlomo Ben Ami era falsa mal­grat que les raons per les que Camp David va fra­cas­sar no van ser la visió de futur dels líders pales­tins sinó la manca de volun­tat d'accep­tar una solució, que era difícil d'expli­car al seu poble i Ara­fat no va tenir el coratge de defen­sar. Mal­grat ell, el temps li va donant la raó. El con­flicte d'àrabs i isra­e­li­ans és sens dubte el més com­plex que té la huma­ni­tat des del segle XX. Solu­ci­o­nar-ho a curt ter­mini és impos­si­ble, cal didàctica, paciència i per­se­ve­rança.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.