Opinió

La contraportada

Gastronomia i ganxoneria

El vintè aniversari de la campanya gastronòmica del Peix Blau Ganxó ens serveix per prestigiar-la novament, però també per parlar de la ganxoneria i d'un home, Jordi Budó

Us pre­gun­ta­reu què vol dir ser ganxó o, també, què és la gan­xo­ne­ria, dos mots molt uti­lit­zats pel can­tau­tor “Sé” Andújar, gui­xo­lenc, no pas ganxó. També us pre­gun­ta­reu què té a veure tot això amb el peix blau? Doncs tot lliga, no patiu. Sar­dina, salmó, seitó, llo­bar­ros, anxo­ves, verats, sorells o besucs. Aques­tes, entre mol­tes altres, són cap­tu­res de peix blau. Un peix que es carac­te­ritza pel fet d'apor­tar proteïnes essen­ci­als, grei­xos insa­tu­rats (el famós omega 3), mine­rals, fòsfor, mag­nesi, calci i mol­tes altres vita­mi­nes. Un mina, com veieu, que també con­tri­bu­eix a fer bai­xar els nivells de tri­glicèrids i la pressió arte­rial. Doncs ja sabeu, el Peix Blau Ganxó, que se cele­bra els mesos de maig i juny, a Sant Feliu, ens acosta a l'excel·lent cuina car­di­o­vas­cu­lar dels esta­bli­ments Bar­bi­eri S'Agaró, Bar­ca­rola, Can Nadeu, Can Salvi, Cau del Pes­ca­dor, El Gallo, Taverna del Mar, Marabú i Sant Pol, a més de La Car­bo­nera i La Mar­que­sina, o també La Goleta, amb el còctel del peix blau. Aquest any, però, els orga­nit­za­dors han fet un home­natge a Jordi Budó, tot un per­so­natge que sin­te­titza per a molts el que vol dir gan­xo­ne­ria. Què és la gan­xo­ne­ria? Per “Sé” Andújar, és la manera de fer bro­mes sur­re­a­lis­tes i d'un par­lar boig. I qui és aquest ganxó ano­me­nat Jordi Budó? El pare de Jordi Budó havia estat maître de l'hos­tal La Gavina i havia fun­dat, a Sant Feliu, la Taverna de Can Toni, local de referència durant els dau­rats anys de la Costa Brava. Aquest esta­bli­ment, que va arri­bar a tenir una estre­lla Mic­he­lin, es nodria de molts dels cli­ents de La Gavina, en aquell moment estre­lles de cinema, polítics i per­so­na­li­tats diver­ses que havien con­ver­tit s'Agaró en un punt de referència i pres­tigi. Can Toni i El Dorado Petit eren, de fet, l'Olimp dels esta­bli­ments gas­tronòmics gui­xo­lencs. El que tenia Can Toni i el dotava d'un caliu típica­ment ganxó era la taverna, que Jordi Budó va bate­jar com El Mani­comi del Puig. Un cau de per­so­nat­ges que prac­ti­ca­ven el par­lar boig o dia­lecte ganxó. Segu­ra­ment per això Can Toni era molt apre­ciat per les excèntri­ques per­so­na­li­tats de Hollywood. Budó va ser pre­si­dent de l'Asso­ci­ació de Res­tau­rants Gan­xons i va con­tri­buir a fer créixer el Peix Blau Ganxó, una ini­ci­a­tiva que va inven­tar-se el regi­dor soci­a­lista Joa­quim Bañeras. Budó, afí a tota mena d'actes, també va fer de cor­res­pon­sal de l'agència EFE a Sant Feliu i, a més, va ser el pri­mer regi­dor que va fer una cam­pa­nya total­ment a l'ame­ri­cana, amb car­tells per­so­na­lit­zats. Això té el seu mèrit perquè ho va fer al final de l'època fran­quista. També era fotògraf i cor­res­pon­sal de premsa durant les dècades dels sei­xanta i setanta. Budó ha estat, i és, un dels per­so­nat­ges més sin­gu­lars i carac­terístics que ens ha donat Sant Feliu. La Taverna ja no exis­teix, però segu­ra­ment encara en queda molt, com diria el mateix Budó, d'El Mani­comi del Puig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.