Opinió

La contraportada

Gastronomia i ganxoneria

El vintè aniversari de la campanya gastronòmica del Peix Blau Ganxó ens serveix per prestigiar-la novament, però també per parlar de la ganxoneria i d'un home, Jordi Budó

Us preguntareu què vol dir ser ganxó o, també, què és la ganxoneria, dos mots molt utilitzats pel cantautor “Sé” Andújar, guixolenc, no pas ganxó. També us preguntareu què té a veure tot això amb el peix blau? Doncs tot lliga, no patiu. Sardina, salmó, seitó, llobarros, anxoves, verats, sorells o besucs. Aquestes, entre moltes altres, són captures de peix blau. Un peix que es caracteritza pel fet d'aportar proteïnes essencials, greixos insaturats (el famós omega 3), minerals, fòsfor, magnesi, calci i moltes altres vitamines. Un mina, com veieu, que també contribueix a fer baixar els nivells de triglicèrids i la pressió arterial. Doncs ja sabeu, el Peix Blau Ganxó, que se celebra els mesos de maig i juny, a Sant Feliu, ens acosta a l'excel·lent cuina cardiovascular dels establiments Barbieri S'Agaró, Barcarola, Can Nadeu, Can Salvi, Cau del Pescador, El Gallo, Taverna del Mar, Marabú i Sant Pol, a més de La Carbonera i La Marquesina, o també La Goleta, amb el còctel del peix blau. Aquest any, però, els organitzadors han fet un homenatge a Jordi Budó, tot un personatge que sintetitza per a molts el que vol dir ganxoneria. Què és la ganxoneria? Per “Sé” Andújar, és la manera de fer bromes surrealistes i d'un parlar boig. I qui és aquest ganxó anomenat Jordi Budó? El pare de Jordi Budó havia estat maître de l'hostal La Gavina i havia fundat, a Sant Feliu, la Taverna de Can Toni, local de referència durant els daurats anys de la Costa Brava. Aquest establiment, que va arribar a tenir una estrella Michelin, es nodria de molts dels clients de La Gavina, en aquell moment estrelles de cinema, polítics i personalitats diverses que havien convertit s'Agaró en un punt de referència i prestigi. Can Toni i El Dorado Petit eren, de fet, l'Olimp dels establiments gastronòmics guixolencs. El que tenia Can Toni i el dotava d'un caliu típicament ganxó era la taverna, que Jordi Budó va batejar com El Manicomi del Puig. Un cau de personatges que practicaven el parlar boig o dialecte ganxó. Segurament per això Can Toni era molt apreciat per les excèntriques personalitats de Hollywood. Budó va ser president de l'Associació de Restaurants Ganxons i va contribuir a fer créixer el Peix Blau Ganxó, una iniciativa que va inventar-se el regidor socialista Joaquim Bañeras. Budó, afí a tota mena d'actes, també va fer de corresponsal de l'agència EFE a Sant Feliu i, a més, va ser el primer regidor que va fer una campanya totalment a l'americana, amb cartells personalitzats. Això té el seu mèrit perquè ho va fer al final de l'època franquista. També era fotògraf i corresponsal de premsa durant les dècades dels seixanta i setanta. Budó ha estat, i és, un dels personatges més singulars i característics que ens ha donat Sant Feliu. La Taverna ja no existeix, però segurament encara en queda molt, com diria el mateix Budó, d'El Manicomi del Puig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.