La contraportada
Cogombre anticrisi
El Gremi de Forners de Lleida idea la coca de recapte de cogombres per donar suport a la pagesia davant les pèrdues generades per Alemanya
En Manel Llaràs és un home molt inquiet. És el president del Gremi de Forners de Lleida i no para de pensar noves iniciatives per promocionar els forns i els productes de qualitat que elaboren i venen i crear-ne de nous. Ara ha estat el torn d'una nova varietat de coca de recapte feta amb cogombres.
La coca de recapte, o cóc, com en diuen en alguns indrets, és un producte típic de Ponent en què una gran varietat d'ingredients cuits es col·loquen sobre una base de pasta freda, similar a la d'una pizza. I en aquest cas s'han inventat la de cogombre per donar suport a la pagesia, que han vist molt perjudicades les explotacions i les vendes d'aquesta hortalissa a causa de la crisi alimentària que ha provocat Alemanya en assenyalar sense raó els cogombres com la causa d'un brot tòxic. Llaràs va presentar la nova coca assegurant als representants del sindicat agrari JARC: “Ho esteu fent molt bé i des d'un principi no ens crèiem aquesta gran injustícia”.
Per tant, des d'avui ja es pot trobar als forns lleidatans aquesta nova varietat de la coca de recapte, concretament en dues varietats. La versió amb cogombre cru, com quan un afegeix rodanxes d'aquesta hortalissa a les amanides i amb una mica de tonyina per donar-hi més gust. I la versió cuita, en què la verdura acusada està acompanyada de pebrot escalivat i xampinyons. I, en els dos casos, amanit amb oli verge extra de les Garrigues. Tot plegat, ideat i elaborat per les escoles d'hoteleria i el Gremi de Forners.
A la Diputació de Lleida es va fer ahir aquesta presentació, que es va convertir en una mena d'homenatge a la qualitat de la producció agrícola catalana i va servir per donar un missatge de tranquil·litat als consumidors, a qui les institucions van animar a provar la nova varietat d'un producte prou català i lleidatà i que està en camí d'aconseguir la distinció d'indicació geogràfica protegida (IGP).
Josep Maria Jové, president de JARC, va aprofitar l'acte per reivindicar la fruita i l'hortalissa catalana, que va dir que “és impossible que sigui tòxica pels controls i inspeccions a què estem sotmesos”. I va afegir, tornant la pilota als alemanys, que “una altra cosa és la seva manipulació posterior”.